Portfolio Light

Montblanc csúcs kronográf

2010. november 12. 10:00 - swiss watch

Az eredetileg íróeszközeivel fényes karriert befutott Montblanc nagyon úgy tűnik, hogy lényegesen rövidebb idő alatt hasonló eredményt ér el óráival is. A kollekcióban a viszonylag divatos darabok (természetesen nem összekeverendő a divatórákkal) illetve a márka íróeszközeinek hagyatékát tovább vivő elegáns megjelenésű órák mellett felállítottak egy minden szempontból csúcsminőséget képviselő kollekciót is.

Mint ismert, a Montblanc néhány évvel ezelőtt átvette a komoly múlttal és tapasztalattal rendelkező Minervát, és az azóta eltelt időben olyan órákkal álltak elő, amellyel egész váratlan és mély hatást gyakoroltak a piacra és az órabarátokra egyaránt. Ennek közvetett eredménye, hogy a márkát egyre erősebben az óraiparhoz is kötik, az írószerek mellett egy újabb pillért építve ki ezzel a luxustermékek világában.

A Minerva átvételét követően aligha meglepő, ha a Montblanc csúcsmodelljei a Villeret 1858 kollekcióban szerepelnek. Villeret ugyanis az a kisváros Svájcban, ahol a Minerva otthon van. Az új viszonyokhoz igazodva a manufaktúrát ma már Montblanc Villeret-nek hívják. Csúcsmodellekről lévén szó természetes, hogy a példányszámot korlátozzák, ami jelen esetben egészen komoly határokat jelent. Nem az egyes modellek darabszámát szabják meg, hanem a Villeret-ben készülő manufaktúra kaliberek számát. Mindegyik ott megalkotott kaliberből csak 288 darab készül, és ezeket építik be a különböző modellekbe.

A Villeret 1858 (az évszám a Minerva alapításának időpontjára utal) kollekció legfiatalabb darabja a Montblanc Villeret Grand Chronographe Email Grand Feu, azaz az egynyomógombos kronográf tűzzománc számlapos változata. Az óra nevében a „Grand” kétszer is szerepel, és nagysága nem csak átvitt értelemben értendő: a tok átmérője 47 milliméter és ezzel valóban a nagynak számít. A nagy méret esetében persze a kényelmes viselet biztosítása az egyik legnagyobb kihívás, a Montblanc pedig a fülek ívelésével találta meg a titok nyitját. A korona természetesen jelzett, ám a logó nem egyszerűen csak gravírozták, hanem gyöngyház berakást is kapott.

A három változatban készülő óra tokjának anyaga platina (fekete és kék számlap) illetve vörösarany (fehér számlap). Bár a három modell ettől eltekintve semmiben sem különbözik egymástól, mégis meglepő, hogy mennyire más karakterűek: az arany egyértelműen lágyabb, melegebb, a fekete számlapos platina határozott, merev és talán rideg is egy kicsit, míg a kék esetében a lendület a jellegzetes vonás. Mindhárom változatnál a zománcréteget arany lemezre viszik fel. A segédszámlapok illetve az indexek enyhén kiemelkednek a számlap síkjából, és a színűk mellett ennek is köszönhető, hogy élesen elkülönülnek a háttértől, elősegítve ezzel a leolvasást. Az értékes számlapot kellően védeni is kell, ami a domború zafírüveg feladata.

A tok majdnem 14 milliméteres magasságával talán egy kicsit vastagnak tűnik, van azonban egy olyan tulajdonsága, ami indokolttá teszi ezt a méretet. A tömör hátlap régi zsebórákhoz hasonló módon felnyitható ezzel tárva elénk a szintén zafírüveggel fedett gazdagon díszített manufaktúra szerkezetet. A kézi felhúzású, egynyomógombos, oszlopkerekes kronográf szerkezet 55 órás járástartalékával és nagy, 39 milliméteres átmérőjével tesz eleget a névben szereplő "Grand" jelzőnek. Maga a szerkezet szinte megszólal, a tervezés során rendkívüli gondossággal igyekeztek újrarajzolni a XX. század elején a Minervánál zsebóraszerkezeteken alkalmazott szecessziós vonalakat, és ez tagadhatatlanul sikerült is nekik. A szerkezetre tekintve teljesen laikusok is biztosan örömüket lelik.

Ahogy arra a név is utal, a kronográf funkciókat egyetlen gomb segítségével kezelhetjük, jelen esetben a korona fölöttivel. A számlapra tekintve látható, hogy azt elsősorban a kronográf funkció kiszolgálására alkották meg - az időt csak úgy mellékesen olvashatjuk le. Sikerült azonban ezt úgy megoldani, hogy közben azért mégis elég figyelmet kapjon az óramutató. Ennek megfelelően a viszonylag rövid óramutató a számlap központjában egy saját, római számokkal ellátott skálát kapott, a percmutató pedig egészen a számlap peremén lévő skáláig nyúlik ki, amin a kronográf másodpercmutatójával osztozik. Az, hogy a számlap funkcionalitása, használhatósága mellett még esztétikai szempontból egyedi is, csak hab a tortán.

Ahogy az a Montblanc Villeret Grand Chronographe Email Grand Feu esetében is kiválóan látható, a márka mesterien ötvözi a hagyományos és modernebb vonalvezetést, amelyet remekül egészít ki a márkának az íróeszközök világából kölcsönzött személyisége. Tény, hogy a Villeret 1858 kollekció modelljei aligha nevezhetőek kedvező árúaknak, elvégre a márka csúcskategóriás darabjai, azonban a valóban exkluzív példányszám miatt értéküket szinte biztosan tartani fogják.

ITT KAPHATÓAK Montblanc órák BUDAPESTEN
ITT KAPHATÓAK Montblanc órák BUDAPESTEN

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr932372110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása