Portfolio Light

Egy elérhető manufaktúra kaliber

2010. október 20. 10:00 - swiss watch

Az óragyártók közül meglehetősen kevés azon márkák száma, amelyek önállóan tervezik és készítik el szerkezeteiket. Számos jól csengő svájci óramárka olyan beszállítóktól, mint az ETA vagy újabban a Sellita, szerzi be nyers szerkezeteit. Ezek félkész termékek, és bár a teljes kerékművet tartalmazzák, nincsenek díszítve és hiányzik a teljes gátlómű is. Az a márka, amely önállóan képes előállítani saját szerkezeteit, manufaktúrának nevezheti magát.

Az saját szerkezet legnagyobb előnye, hogy az teljes mértékben az adott márka igényeihez igazítható, kompromisszumokat nem kell kötni. A díszítések terén pedig egészen egyedi megoldásokat is ki lehet vitelezni, elvégre látványban is különbözni kell a nyers szerkezeteket felhasználó konkurensektől. A kvarcválság után viszonylag kevés márka volt képes megtartani függetlenségét, és önállóan előállítani saját szerkezeteit. Hatványozottan igaz ez a válság után alapítottakra. Éppen ezért figyelemre méltó a Frédérique Constant teljesítménye, amely a nyolcvanas években történt alapítása után bő két évtized leforgása alatt vált manufaktúrává. Ha pedig még hozzávesszük azt is, hogy a kizárólag klasszikus külsejű órákat gyártó vállalkozás finoman kidolgozott óráival kifejezetten a kedvezőbb árfekvésű szegmenset célozza meg, külön elismerést is érdemelnek az eredmények.

Az előző generáció egyik változata

A márka 2004-ben állt elő első Heart Beat kaliberével, amely tökéletesítette azt a koncepciót, amiről a Frédérique Constant ismertté vált: a billegő fölött nyitott számlapét. Az hogy ez a koncepció mennyire életképes, azt egyrészt a márka sikere, másrészt pedig a más márkáknál egyhamar megjelenő hasonló megoldások igazolták. Ugyanakkor a billegő a szerkezetnek a számlappal ellentétes oldalán található, így a Heart Beat megjelenéséig a számlapon egy kisebb "kráter" éktelenkedett. A Heart Beateknél azonban olyan megoldást dolgoztak ki, amely révén a billegőt fejjel lefele, és így a számlaphoz lényegesen közelebb lehetett elhelyezni. Az elmúlt hat év alatt pedig az alap Heart Beat szerkezet néhány komplikációval is kiegészült, mint például holdfázissal, vagy akár tourbillonal is.

A minimalista változat...

A dátum és holdfázis komplikációval ellátott automata Heart Beat Manufacture nem most mutatkozik be először, de új számlapot, sőt, új tokot is kapott. Előbbiből egész pontosan kettőt, vagy talán mégis csak egyet. A két új változat közül az egyiken ugyanis csak a dátum kapott egy segédszámlapot, a számlap maradék része hiányzik, felfedve ezzel az FC-935-ös kaliber számlap felöli részét is. Ennek felületét természetesen kellő gondossággal díszítették, jelen esetben genfi csíkokkal. Ezzel a külsővel az új változat e darabja egyértelműen eltávolodik az előző játékos vonásaitól, és nyers, de mégis kifinomult benyomást kelt.

...és klasszikus társa

A Frédérique Constant Heart Beat Manufacture Moonphase - Date másik darabja egyértelműen a klasszikus irányba megy el. Erről már a bőrszíj színe - barna fekete helyett - is árulkodik, a számlap pedig a kifinomult klasszikus darabokra jellemző vonásokból jó néhányat felvonultat: ezüstözött, gilosált számlap, római számok, Clou de Paris minta a központi részen, hogy csak a legszembetűnőbbeket említsük. Ugyanakkor a billegőt, illetve a szerkezetet négy és hét óra között felfedő rész egyértelműen nem a szokványos kategóriába sorolja ezt a darabot. Az átdolgozott, 42 milliméter átmérőjű polírozott rozsdamentes acél tok vonalain túl ennek is köszönhető, hogy a sok klasszikus vonás ellenére az óra mégis modernnek hat. Külön említést érdemel még a hagyma alakú korona, amely persze messze nem olyan hangsúlyos, mint például az IWC Grosse Fliegeruhr, vagy a Chronoswiss Timemasterek esetében, de mégis egy üdítő változatosság.

Mivel az új Frédérique Constant Heart Beat Manufacture Moonphase - Date manufaktúra kalibert kapott, ezért értelemszerűen nem a márka legkedvezőbb áru modellje. Ugyanakkor a Frédérique Constant szlogenjéhez, az elérhető luxushoz híven egy szélesebb közönségnek teszi elérhetővé a svájci óragyártás legszebb hagyományai egyikének tekinthető, manufaktúra kaliberekkel szerelt órák élményét.

ITT KAPHATÓAK Frédérique Constant órák BUDAPESTEN
ITT KAPHATÓAK Frédérique Constant órák BUDAPESTEN

Frédérique Constant hivatalos honlapja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr82372076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása