Portfolio Light

Ami megalapozta a Seamaster nevét

2010. október 01. 09:47 - swiss watch

Ha őfelsége titkos ügynökének "választása" az 1960-as években nem a Rolexre esett volna, hanem az Omegára, akkor szinte biztos, hogy az akkor még annyira azért nem bejáratott Seamaster kollekció egyik darabját tüntette volna ki bizalmával. A Seamaster kollekciót napjainkban azonban már aligha kell bárkinek is bemutatni, és nem véletlenül lett a Seamster 300 is mára az egyik legkeresettebb korabeli búvárórák egyike. Meglepő módon ennek ellenére a másodkézből származó órák piacán kifejezetten kedvező az ára - egyelőre.

Az első Seamastert még 1957-ben mutatták be, ám klasszikussá mégis a hatvanas évek közepén enyhén módosított utódja lett. A tok elegáns formáját emelték ki az elvékonyodó fülek, és a jellegzetes számlapnak, illetve a megbízható 552-es kalibernek köszönhetőn nem csak civilek között lett népszerű. James Bond egykori munkaadója, a Brit Királyi Haditengerészet ténylegesen is a haditengerészet búvárainak alapfelszerelésévé tette. Ha esetleg egy ilyen múlttal rendelkező órára bukkanna valaki, lényegesen nagyobb árat lesz kénytelen érte fizetni, mint egy "civilért".

A jellegzetes megjelenésén túl az Omega Seamaster 300 egy másik feltűnő vonással is bírt: nem csavarzáras volt a koronája. A megfelelő tömítésről a víz nyomása gondoskodott. A görög mitológia nimfái után a korona a Naiád nevet kapta, elvégre minél mélyebbre merültek vele, annál jobban zárt a korona. Ebből adódóan ellentmondásos módon vízkárok éppen sekély mélységben jelentkezhettek. Az ilyen balesetet szenvedett Seamaster 300-kat a legegyszerűbb a csavarzárasra cserélt koronáikról ismerhetjük föl.

Ha a modell fénykorában nem is, de a 90-es évekre 007 is az Omegához "talált" és az egykori Rolex Submarinert kisebb kitérők után az Omega Seamasterére cserélte (az éppen aktuális a Planet Ocean 600m Co-Axial Chronometer). Ugyanakkor valószínűleg a Seamaster 300 sem mutatna annyira rosszul az ügynök csuklóján, köszönhetően a bizonyítottan időtlennek tekinthető külsőnek, amelyet alaposabban összehasonlítva az következő generációkkal bizony sok hasonlóságot mutat, és a ma is teljesen elfogadható 42 milliméteres átmérőnek.

Figyelni már csak egyvalamire kell: az óra eredetiségére. Kevesen vannak azok, akik eladásra kínálnak egy valóban eredeti Omega Seamaster 300-t, elvégre az értéknövekedési potenciállal ők is tisztában vannak. Annál többen vannak azonban a kétes eredetű darabokat árulók, így kétely esetén mindenféleképpen érdemes megvizsgáltatni az adott darabot.

ITT KAPHATÓAK Omega órák BUDAPESTEN
ITT KAPHATÓAK Omega órák BUDAPESTEN

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr622311894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása