Portfolio Light

Mesterhármas a Piaget-től

2010. november 01. 10:00 - swiss watch

A Piaget újabb három modellel bizonyítja, hogy nem csak remekül képes ötvözni a hat emberöltő alatt az órás és ötvös mesterség terén szerzett tapasztalatait, hanem mindezt olyan módon tudja megvalósítani, hogy a végeredmény egy valóban egyedi, páratlan alkotás legyen. Mindehhez pedig finom nőiességgel párosul, olyan sajátos stílust teremtve ezzel, ami révén egy Piaget karórát szinte azonnal fel lehet ismerni.

A jelenleg két helyen is tevékeny, az elért eredményeihez képest viszonylag fiatal, 1874-ben alapított márka sok tekintetben külön utakon járt, ám az, hogy szinte alapítása óta a legnagyobb presztízsű luxusmárkák közé tartozik, őket igazolja. A La côte-aux-fées-i székhelyű Piaget önbizalmát egyébként mi sem igazolja jobban, hogy a XIX. században alapított márkák közül szinte utolsóként, 1943-ban jegyeztette be a Piaget-t márkanévként. A három új modell közül kettő egyértelműen a drágakőfoglalás művészi mesterpéldánya, míg a harmadik inkább azokat a hölgyeket igyekszik megszólítani, akik egy órától ugyanazt a funkcionalitást várják el, mint a férfiak, de közben nem akarnak lemondani a csillogásról sem.

A rejtőzködő,

Az első darabról valószínűleg a tulajdonosán kívül senki nem tudja, hogy valójában nem egy "egyszerű" karkötővel van dolgunk. A smaragd-, illetve briliánscsiszolású gyémántokból kirakott sorokat mindkét végén egy-egy briolett csiszolású gyémánt zár le. E csillogó sorok alá rejtették el az órát tartalmazó kis tokot, amely az ujjhegy érintésére jelenik meg, majd az időt leolvasva vissza is bújik. A rendkívüli helyszűke miatt nyilván nem egy több komplikációt felvonultató szerkezetre kell gondolni. A fehérarany tokba éppen csak befért a Piaget 56P kvarc kalibere, amely a gyöngyház számlap felett járó óra és percmutatókat mozgatja. Ezt az ékszerórát jellege miatt nem a Piaget eredeti székhelyén, La Côte-aux-Fées-ben alkották meg, hanem a márka kivételes ötvösmunkákat, illetve az ékszereket készítő genfi műhelyben.

 

a csábító,

A második tekinthető talán a legötletesebb alkotásnak, elvégre meglehetősen kevés óráról, még akkor is, ha ékszeróra, mondható el, hogy erotikus kisugárzása is van. Az óra egy szándékosan nyitva hagyott, vagy véletlenül nyitott cipzárra emlékeztet, amelyről nem nehéz elképzelni, hogy a szinte minden hölgy ruhatárában megtalálható fekete kisestélyi cipzárja lenne. A hatást rengeteg gyémánttal, szám szerint 155 briliánscsiszolásúval és 24 smaragdcsiszolásúval érték el. Míg a briliánscsiszolásúak foglalása szakmailag nem nevezhető különösen nagy kihívásnak, addig ez a smaragdcsiszolásúakról egyáltalán nem mondható el. A tok és a számlapot fedő zafírüveg közötti minél tökéletesebb, átmenet nélküli hatás elérése érdekében a cipzár fogait megtestesítő gyémántokat úgy helyezték el, hogy azok a zafírüvegre is benyúlnak. Ahogy az előző modell esetében, így a hangsúly természetesen itt sem az órán van: ugyanaz az 56P szerkezet került a fehérarany tokba. A Genfben végzett kézi munka túlnyomó többségét a kövek foglalása igényelte, elvégre a tok 155 illetve 24 gyémántját további 1016 briliánscsiszolású egészíti ki a szíjon. Már csak a mennyiségből is látható, hogy rendkívül időigényes feladattal kellett megbirkóznia a márka szakembereinek, amely számszerűsítve 140 munkaórát jelent.

és a funkcionalista.

A harmadik darab két világot, az ékszerórákét és a komplikációkat felvonultató óraművészetet egyesíti. Ez utóbbit a Piaget 881P manufaktúra kalibere, egyike a márka 17 saját kaliberei közül, képviseli, amely egy oszlopkerekes, két összegzős flyback kronográf. A Piaget Polo kollekcióból ismert fehérarany tokkal rendelkező órát gyémántokkal borították, kereken 700-zal, amelyből 94 darab smaragdcsiszolású. Ez a 94 darab 36 különböző méretűből tevődik össze, hogy velük hűen követhessék a tok vonalát. Sőt, a 700 gyémántból 25 a szerkezet rotorjára is jutott, ezzel is jelképezve a két világ közti házasságot. A Piaget Polok jellegzetes fémszíja helyett egy viszonylag egyszerű aligátorbőr szíjjal kell beérni. Ennek oka leginkább abban keresendő, hogy a gyémántokkal meglehetősen nehéz lett volna visszaadni a Piaget Polo tokok jellegzetes 11-1, 9-3 és 7-5 óra tengelyben húzódó vonalait, így az ezeket ismétlő fémszíj használata is okafogyottá vált.

A Piaget Limelight kollekciónak ez az új mesterhármasa önmagában is elismerésre méltó teljesítmény, az igazán megdöbbentő azonban az, hogy a márka évről évre hasonló, tagadhatatlanul művészi magasságokat elérő modellekkel gazdagítja választékát. Ez pedig nem elsősorban a formatervezők kreativitását dicséri, hanem a Piaget ötvös és órásmestereinek felkészültségét, akik az elképzelt ötleteket valóra is tudják váltani.

ITT KAPHATÓAK Piaget órák BUDAPESTEN
ITT KAPHATÓAK Piaget órák BUDAPESTEN

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr422372095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása