Portfolio Light

Kedves Cartier aranyóra

2010. október 16. 10:00 - swiss watch

A nagy méret nemcsak nem mindenkinek, de nem is mindegyik órának áll jól. A klasszikus és lapos aranyórákat aligha nevezhetnénk kecsesnek és elegánsnak, ha átmérőjük a közelítene a sportosabb darabokéhoz. Finoman kidolgozott remekművekre pedig mindig is lesz kereslet, ahogy erről a Rotonde de Cartier Grande Date is tanúskodik.

A Rotonde de Cartier Grande Date a maga meglehetősen kicsi, mindössze 35 milliméteres átmérőjével valóban szerény méretűnek tekinthető, ám kapott egy nagy, osztott dátumablakot. Ugyan elmarad a ma átlagosnak tekinthető 40-42 milliméteres mérettől, de vannak olyan alkalmak, amelyhez ez a darab sokkal jobban illik. Kiválóan mutat például öltönnyel hivatalos vagy ünnepi alkalmakkor, és mivel a márka ékszerészként lett híres, akár illő mandzsettagombokkal is társíthatjuk.

A kis méret további előnye, hogy a szerkezet funkció arányosan jelenhet meg a számlapon. Nagy óráknál gyakran látható, hogy a dátumablak jóformán a számlap sugarának közepén egyedül árválkodik, itt viszont harmonikusan illeszkedik a római számok skálájába. Szintén nem megvetendő, hogy a 9602 MC manufaktúra szerkezet teljes egészében kitölti a tokot, ahogy arról hátlap üvegbetétjén keresztülpillantva meg is győződhetünk.

Sokakat talán egy kicsit "nagypapa aranyórájára" emlékeztet, de valójában számos olyan részlet van, amit felfedezve meggyőződünk arról, hogy valójában egy mai, modern darabbal van dolgunk. A legelső ilyen jellemző a tok magassága, amely ugyan laposabb a társaiénál, ám lényegesen magasabb, mint a XX. század első feléből származó darabokénál. A másik ilyen vonás a gilosált minta élessége - generációkkal korábbi darabokon a minta bizony sok szabálytalanságot tartalmazna, de nem itt.

Az óra eredetileg a Collection Privée Cartier Paris kollekció részeként egészítette volna ki a négy évvel ezelőtt bemutatott 42 milliméter átmérőjű társát. A Cartier azonban tavasz óta átalakította kollekciói besorolását, amely keretében a Collection Privée Cartier Paris-t meg is szüntették. Így ellentétben a nagyobb társánál, a 35 milliméteres modellnél már nem szerepel a "Paris" felirat a számlapon. Most a Collection Haute Horlogerie része a Rotonde de Cartier Grande Date, azonban látszik rajta, hogy eredetileg a Collection Privée-be szánták, és így talán egy kicsit kilóg a sorból. Erről az óra több jegye is árulkodik: ilyen például a számlap közepén lévő virágminta, a szerkezet hídjainak egymásba fonódó "C" betűből - a Cartier logója - álló díszítése, a szintén "C"-t mintázó kékített szabályozó, illetve a mutatók.

Nyilván az órát nem lehet minden alkalomhoz viselni, az arany puhasága pedig értelemszerűen gondos odafigyelést igényel. Ennek ellenére a Rotonde de Cartier Grande Date-nak igenis van létjogosultsága, főleg annak tükrében, hogy a nagy órák egyik élharcosának tekinthető Officine Panerai is előállt a saját méreteihez képest visszafogott átmérőjű aranyórával.

ITT KAPHATÓAK BUDAPESTEN Cartier ÓRÁK
Itt kaphatóak Cartier órák

Magyar nyelvű Cartier honlap linkje

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr402372063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása