Portfolio Light

Töretlen lendületű Speedmaster

2010. október 22. 10:00 - swiss watch

A filmekben betöltött szerepe miatt az emberek nagy többsége talán a Seamastert tekintik az Omega legsikeresebb kollekciójának, az órák világában járatosak azonban szinte biztosan a Speedmasternek ítélik ezt a címet. A Seamasterrel szemben az 1957-ben először bemutatkozó Speedmaster majdnem egy évtizedes lemaradással indult, ám az űrkorszak beköszöntével az óra nem csak ledolgozta hátrányát, hanem szinte behozhatatlan előnyre tett szert.

Tény, hogy a Speedmaster tervezésekor nem az űrutazás, és végképp nem a holdraszállás lebegett a svájci márka mérnökeinek szeme előtt. Az elmúlt évtizedekben azonban az óra olyan helyekre jutott el, ahol nagyon kevés más márka órái jártak csak. Így aligha meglepő, hogy a Speedmaster kollekció hosszú évtizedek óta az Omega egyik húzókollekciója, és valószínűleg sokáig az is marad.

Az új évezred formai igényeit a Speedmaster Broad Arrow Co-Axial kollekcióval igyekeznek kiszolgálni. A vonalvezetésén szinte mindenhol felfedezhetőek az űrutazások Speedmastereinek vonásai, így ha csak a tokon múlna, egy meglehetősen elavult külsejű órával lenne dolgunk. Egy óra megjelenéséért azonban elsősorban a számlap a mutatókkal egyetemben felel, ezek pedig műszakias jellegükkel egyértelműen az új évezredbe röpítik a sokat megélt formát.

A fekete vagy ezüst számlapokon a genfi csíkok szolgálnak hátterül, ezekre a megszokott módon, három, hat és kilenc órába ültették a segédszámlapokat. Ezek skáláját a jobb leolvashatóság érdekében a sötét számlapon ezüst gyűrűre vitték fel. A világos számlap esetében értelemszerűen fordított a helyzet. A gyűrűkön belül találjuk a Broad Arrow darabokra jellemző méhsejt szerkezetű mintát, amely egyértelmű utalás napjaink autótervezési trendjére. A dátumablak szerényen négy és öt óra között húzódik meg. Ahogy az egy Omegához hasonló márkától elvárható, a dátumablak hátterének színe illeszkedik a számlapéhoz.

A mutatók a segédszámlapokhoz hasonlóan számlaptól függően feketítettek vagy ródiummal bevontak. Ez már önmagában is kiváló leolvashatóságot nyújt, amit SuperLumiNova bevonatok egészítenek ki, hogy sötétben se legyen gond. A kronográf központi másodpercmutatójának hegye, illetve az összegzők hegyei pirosak, ami azonban csak elvben segíti a leolvasást, mivel a kismásodperc mutatójának vége is piros lett. Ez egy tipikus eset arra, amikor a forma előnyt élvez a funkcióval szemben, ám szerencsére utóbbira gyakorolt hatása elenyésző. Elvégre a közönség az elmúlt félévszázad alatt már megtanulta, hol is keresse az összegzőket egy Speedmasteren.

A Speedmaster Broad Arrow Co-Axial lelke az Omega exkluzív 3313-as automata koaxiális kalibere. A többi koaxiális szerkezetekhez hasonlóan ez is rendelkezik kronométer tanúsítvánnyal, és a koaxiális gátlóműnek köszönhetően a kronométer pontosságot meglehetősen sokáig is őrzi. További előnye a hagyományos svájci horgonygátszerkezettel szemben, hogy lényegesen kisebb a súrlódás, és így a kopás, ezért az Omega az iparban megszokott két év helyett három év garanciát vállal. A 3313-as kaliber pontosságán és megbízhatóságán kívül azonban még egyszerű kezelhetőségével is megörvendezteti használóját: óramutatóját a másodperc- és percmutató járásától függetlenül lehet állítani, ezzel pedig a sokat repülők körében egy igazi alternatíva a GMT modellekkel szemben, hiszen az adott időzóna beállítása gyerekjáték. A kronográf az oszlopkerekével hasonlóan elismerésre méltó teljesítményt nyújt.

Ahogy említettük, a Speedmaster örökséget a tok viszi tovább, amely 44,25 milliméteres átmérőjétől eltekintve nem sokban különbözik az elődtől. A szerkezetet azért természetesen megmutatja, így a hátlapra is zafír került. Említést érdemel még a fekete aligátorbőr szíj, amely hézag nélkül illeszkedik a tok vonalához.

Az Omega Speedmaster Broad Arrow Co-Axial óramutatója ugyan más Omega modelleken is visszaköszön, azaz egyedinek aligha nevezhető, nem úgy a helyek, ahol ennek a kronográfnak az elődjei jártak. Az űrbe ugyan már más márkák is feljutottak, a Speedmasterek azonban azóta is gyakran főszereplői egy-egy küldetésnek, a súlytalanság pedig így lassan az óra másik természetes közegének is tekinthető.

ITT KAPHATÓAK Omega órák BUDAPESTEN
ITT KAPHATÓAK Omega órák BUDAPESTEN

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr182372081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása