Portfolio Light

Önbizalomban nem szenved hiányt

2010. október 29. 10:00 - swiss watch

A repülésért rajongók szinte kivétel nélkül ismerik a toborzási céllal is készült klasszikus hollywoodi alkotást, a Top Gunt. Függetlenül attól, hogy ezen emberek közül a film forgatása idején az illető egyáltalán élt-e vagy sem, szinte mindenki tud idézni belőle. A leggyakrabban emlegetett, és legtöbbször parodizált mondat a "You are dangerous", és a repüléssel ugyancsak jól azonosítható Breitling az új limitált példányszámú Breitling Blackbird Red Strike-kal pont a fenti idézet hangulatát ragadja meg.

A márkát ismerőknek nem cseng idegenül a Blackbird név, hiszen az a Breitling Windrider kollekciójának viszonylag új darabja. Ezen felül pedig egy amorf gyémántszerű szénnel bevont limitált modellel, a Blacksteellel is előálltak már. Ez a Blackbird is a Breitling zászlóshajójának számító Chronomat B01 külsejét kapta, beleértve a légcsavarok orrkúpját utánzó koronát is. Ahogy a kollekcióba tartozó Blackbird, így ennek az új változatnak is a lünettáját fokok szerint osztották, azaz a tok formáját tekintve a legkisebb eltérés sem fedezhető fel az eredeti Blackbirdhöz képest. Megjelenésében azonban igen. Egyik kivétel a hátlapra gravírozott felirat, illetve sorszám, de ez az órát viselve nyilván nem látható, és mégkevésbé hat a tok alakjára. Annál látványosabb azonban magának a toknak a felületkezelése: a Blackbird Red Strike szinte mindenütt polírozott.

Az alap Blackbird...

Ennél is jellegzetesebb különbség a számlapon található, a számlapnak pedig köztudottan a legnagyobb a szerepe az óra arculatának megjelenésében. Természetesen az uralkodó szín a fekete, elvégre az óra neve részben innen is származik. A tervezők kezét tehát alaposan megkötötték: a tok formájához egy limitált példányszámú modell esetében amúgy sem szokás nyúlni, és még a számlappal sem játszhattak. Így bizony nem könnyű bármi újat, bármi eredetit alkotni. Az órára pillantva meglehetősen könnyűnek tűnik a megoldás - egyszerűen egy kis pirossal feldobják az egyébként kizárólag fekete-fehér számlapot. Tény, hogy a már említett amorf gyémántszerű szénnel bevont változatnál megjelent a piros szín, igaz, sokkal szerényebb mértékben: a tachiméter skála és a segédszámlapok mutatói viselték ezt a színt. Ezt a koncepciót vitték tovább a Red Strike-kal és pirosba öltöztették a dátum számjegyeit is, illetve a segédszámlapokat is piros gyűrűk ölelik körbe. Míg a gyűrűk szépen elkülönítik a kismásodpercet és az összegzőket, azaz funkcionális szempontból is betöltik szerepüket, addig ez a dátum esetében már nem mondható el. Ez a piros egyszerűen túl sötét ahhoz, hogy a fekete háttérből kellően kiemelje a számjegyeket. Ezzel a színnel kifejezetten örülni lehet a nagy dátumablaknak, ellenkező esetben bizony mereszteni kellene a szemünket.

...és a Red Strike

Egy kis rosszmájúsággal azonban megjegyzendő, hogy a Breitling minden erőfeszítése ellenére ez a modell is a gazdasági válság szülöttje. A Blackbird a Windrider kollekció talán legkedvezőbb árú modellje. Köszönheti ezt részben a Breitling 44-es kaliberének, amely az ETA 2892-esén alapszik, és egy kronográf, illetve nagy dátum modullal egészítették ki. Persze a kronométer minősítést ez a modell is megkapta. A Red Strike megtervezésekor is úgy tűnik, hogy a meglehetősen szerény anyagi ráfordítást igénylő módosítások alkalmazását részesítették előnyben, szemben például az említett Blacksteellel, ahol a felületkezelés meglehetősen költséges változatát választották.

 

 

Tény ugyanakkor, hogy a csillogóra polírozott tok és a fekete és piros számlap kontrasztja igen látványos, amely mellett az önmagában egyébként szép, fazettált fémszíj alig rúg labdába. Persze lehet, hogy az órát nem a legköltségesebb eljárásokkal tették eredetivé, azonban sehol nincs az leírva, hogy költséghatékonyan ne lehetne eredetit alkotni. A Breitling Blackbird Red Strike ezzel a jellegzetes megjelenésével pedig kiválóan ragadja meg a repülés digitális korszaka előtti hangulatát, magabiztosságát és önbizalmát.

 

ITT KAPHATÓAK BUDAPESTEN BREITLING ÓRÁK
Itt kaphatóak Breitling órák

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr422372090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása