Portfolio Light

Tőzsdecápák órái

2010. október 14. 17:44 - swiss watch

Nemrég kezték vetíteni itthon a mozikban az 1987-es Tőzsdecápák folytatását. A második rész első jelenetei a szinte teljesen nincstelen főszereplő börtönből való szabadulását láthatjuk, ám nem kell sokáig várni, amíg a Gordon Gekko szerepét játszó Michael Douglas újra a tőzsdeparkett egyik kiemelkedő alakjává küzdi fel magát, és egyhamar az ehhez a státuszhoz illő óra is megjelenik a karján.

A választás egy IWC Da Vinci modellre esett, amely klasszikus tonneau tokjának részletgazdag vonásaival valóban illik a sokat látott, idős tőzsdeguru személyiségéhez. Természetesen nem az automata alapmodellről van szó, hanem az öröknaptár és kronográf funkcióval is ellátott Da Vinci Ewiger Kalender Edition Kurt Klausról. A márkát ismerők előtt biztosan nem cseng ismeretlenül az órás neve, hiszen az jóformán egybeforrt az IWC-vel. A schaffhauseni manufaktúránál fél évszázadot töltött el, és neki köszönhető a korai Da Vincikben használt öröknaptár modul kifejlesztése 1985-ben, ő irányította az IWC 5000-es automata kaliberének fejlesztését, amelyet 2000-ben mutattak be, és szintén a nevéhez fűződik az 50611-es kaliber megalkotása, amelyeket az öröknaptáras Portugieserekből ismerhetünk. Kurt Klaus neve tehát jelenleg egyet jelent az IWC-vel, és a márka büszkén szerepelteti ezt a nevet a számlapon, sőt, a hátlapon még az órásmester arcképe is szerepel. Ahogy az az óra nevéből kiderül, az óra limitált példányszámban készült. Szerencsére azonban most bőkezűbbek voltak a számokkal, és a szokásos néhány tucat, legfeljebb pár száz helyett kereken ezerben (vörösarany), illetve háromezerben (rozsdamentes acél) határozták meg az elkészítendő darabszámot.

A filmben is szereplő acél változat

A dátumot, napot, hónapot, évet (mind a négy számjegyet) és holdfázist felvonultató öröknaptár és a perc- (30 perc) és óraösszegzős (12 óra) kronográf egy kaliberben való összeházasítása egy valóban elismerésre méltó teljesítmény. A filmben a világos számlapos, rozsdamentes acél tokú változat szerepel, amely megjelenésében határozottan szolidabb, mint a sötét számlapos vörösarany társa. Az erőt, határozottságot sugárzó arany modell talán jobban illett volna Gekko személyéhez és korához. Különösen igaz ez, ha megnézzük, mit is hord Gekko leendő veje, akit az idős főszereplő tanítványának fogad.

Az arany talán jobb választás lett volna

Hogy-hogy nem, az ifjú titánt, Jacob Moore-t alakító Shia LaBeouf szintén egy IWC talált magának, úgyszintén öröknaptárral. A választás a Portugieser Ewiger Kalender Referenz 5023-ra esett, amelynek öröknaptára ugyanazokkal a tulajdonságokkal bír, mint a Da Vinciben lévő társa, ám kronográf helyett hétnapos járástartalékkal kell beérni. Ez egy öröknaptáras modellnél pedig inkább előny. Hatványozottan igaz ez az arany, automata modellekre, amelyeket nem lehet mindig bármilyen alkalomhoz viselni, az automata kaliber azonban csak 40-50 órányi járástartalékot biztosít. A fent említett Da Vinci például 44 óráig jár, ami a kronográf használatával csak rövidül. A filmben szereplő Portugieser tokja ugyan aranyból készült, ám a fehérarany sokkal kevésbé hívja fel magára a figyelmet. A jelenleg divatos szürke számlapja pedig kifejezetten fiatalossá és dinamikussá teszi az óra megjelenését, jól illeszkedve ezzel Jacob Moore karakteréhez. Ennek a kombinációnak köszönhetően ez a Portugieser szinte bárhova elkíséri tulajdonosát, öltönyhöz, de farmerhez is viselhető.

Fiatalos, dinamikus, szinte bármihez jól áll

Megemlítendő még a film antagonistája, aki szintén egy félreismerhetetlen órát visel, igaz egy másik neves márka modelljét. Az ügyeletes gonosztevő a talán legnemesebb svájci óramárka, a Vacheron Constantin Historiques kollekció American 1921 modelljét csatolta csuklójára.

Ha a filmet kizárólag a benne szereplő órákról kellene megítélni, szinte biztos, hogy kiváló minősítéseket kapna, elvégre mind a Portugieser Ewiger Kalender Referenz 5023, mind pedig a Da Vinci Ewiger Kalender Edition Kurt Klaus a schaffhauseni márka legkiválóbb darabjai közé tartozik, és garantáltan képes elérni azt a kort, amikor az öröknaptárt korrigálni kell. Ez több generációt jelent…

ITT KAPHATÓAK IWC ÓRÁK BUDAPESTEN
Itt kaphatóak a IWC órák

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr492372061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása