Portfolio Light

Az órakészítés legmagasabb szintje

2010. szeptember 29. 09:46 - swiss watch

Úgy látszik, kezdenek visszatérni azok az idők, amikor Svájc legnevesebb óramanufaktúrái újra rendszeresen elégíthetik ki legkedvesebb ügyfeleik egyedi megrendeléseit. Ez az időszak jóformán az órakészítés kezdeteitől - kisebb, nagyobb hullámokkal - töretlen volt, egészen a kvarckorszak beköszöntéig. A kvarc szerkezetek okozta válságnak köszönhetően egészen az ezredforduló utáni évekig kellett várni, amíg a legrangosabb márkák újra eléggé megerősödtek ahhoz, hogy kiemelt ügyfeleik egyedi igényeit ne ad hoc, hanem rendezett szervezeti keretek között elégíthessék ki.

A Vacheron Constantin esetében az egyedi megrendelésekkel foglalkozó részleget, az Atelier Cabinotiers-t 2006-ban állították fel, feladata pedig a luxus legmagasabb szegmensének kiszolgálása. Legyen szó „mindössze” egy teljesen egyedi számlapról, vagy akár egy teljesen egyedi szerkezetről, a szükséges tudás és eszközök e részleg rendelkezésére állnak. Csupán egyetlen egy, mondhatni motiváló tényező hiányzik: a pénz, megfelelő mennyiségben természetesen. Ez egy szerkezet esetében milliókat jelenthet - euro milliókat.

Ennek megfelelően érthető, hogy ebben az üzletágban a mesterek kellő felkészültsége mellett az egyik legnagyobb erény a diszkréció, aminek egyenes következménye, hogy az Atelier Cabinotiers legcsodálatosabb alkotásaitól a széles nyilvánosság valószínűleg csak a legritkább esetben szerez tudomást. Egy-egy darab elkészültével nem fogalmaznak meg sajtóközleményeket, nem jelennek meg hírek, cikk szaklapokban vagy magazinokban, kizárólag a tulajdonosuk örömét szolgálják.

Vannak azonban kivételek. Ez pedig csak abban az esetben fordulhat elő, ha egy megrendelő meggondolja magát. Pontosan ez történt a Vacheron Constantin Philosophia esetében is, amely természetesen csak egyetlen egy példányban létezik. Az eredeti elképzelés szerint a számlapon kizárólag egy tourbillon járt volna, úgymond jelezvén, hogy az óra jár, működik. A pontos időt egy percismétlő dalolta volna el. Az ismeretlen ügyfél a Vacheron Constantin tervezőjével dolgozva azonban a közös munka során megváltoztatta terveit, és egy 24 órás központi mutató, illetve holdfázis is megjelent a számlapon.

Szerencsére külön szerkezetet nem kellett alkotni, hiszen ez esetben akár öt-hat évig is eltartott volna a munka - valószínűleg azonban így is túlhaladta az egy évet. A funkciók - 24 órás központi mutató, percismétlő, holdfázis, tourbillon, járástartalék - kielégítéséhez a Vacheron Constantin 2755-ös kalibere (percismétlő, öröknaptár, tourbillon, járástartalék) szolgált kiindulási alapul, amelyet az új kívánalmaknak megfelelően módosítottak. Sajnos ennél több információt nem hoztak nyilvánosságra, így a előállítás fázisairól készült képekkel kell beérni.

ITT KAPHATÓAK Vacharon Constantin órák BUDAPESTEN
Itt kaphatóak a Vacheron Constantin órák

A Vacheron Constantin magyarországi honlapja

Az alkotás fázisai

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr202311892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.09.30. 09:41:43

erre mit is lehetne mondani...Gyönyörű.

(és "instant get" is lenne)
süti beállítások módosítása