Portfolio Light

Fiatalos, sportos, Gc

2010. október 25. 10:00 - swiss watch

A Gc márkáról valószínűleg kevesen hallottak még, a név rövidítését feloldva azonban valószínűleg már ismerősebben cseng. A Gc azaz Guess Collectiont az egyesült államokbeli divatóriás bő három évvel ezelőtt alapította. Az óraiparban azonban egyáltalán nem számít kezdőnek, hiszen a Guess márka alatt terjesztett divatóráival a piacon 1984 óta van jelen. A Gc-vel a márka minden szempontból eltávolodik a Guess órák jellemzőitől, elvégre más közönséget is kíván elérni vele.

A folyamatosan gyarapodó Gc kollekció többek között a Sport Class XL-lel is bővül, amellyel nem csak a divatot követő, hanem egyben órák terén magasabb követelményeket támasztó vásárlók elvárásainak igyekeznek eleget tenni. Első lépésként a „Swiss made” „védjegyet” érdemelték ki, így a luxus karórák belépőszintjére pozícionált Gc órák mindegyike svájci műhelyekből kerül az üzletek polcaira.

Annak ellenére, hogy alig múlt három éves a márka, a saját formanyelve meglehetősen kiforrt, így a Sport Class XL esetében is gyorsan felismerhető, hogy a Gc márka terméke. Nem kell tehát a számlapon logóra vadászni, hogy azonosítható legyen. A szóban forgó darab több szempontból is felhívja magára a figyelmet. Kezdjük azzal, hogy egy kronográffal van dolgunk. A Sport Class XL azonban annak ellenére, hogy órákat és perceket is mér, csak egy összegzővel rendelkezik. A kronográf óra- és percmutatója tehát osztozik az összegzőn, így a mért időt analóg órákkal azonos módon olvashatjuk le, míg a másodperceket a legtöbb kronográfnál megszokott módon, a központból. Mielőtt azonban nagyon megörülnék a könnyű leolvasásnak, vegyük észre, hogy az óra legnagyobb hiányosságát is éppen itt találjuk: a percösszegző skálája csak ötperces osztásokat kapott, így többé-kevésbé találomra lehet csak leolvasni a köztes állásokat. Persze látni kell, hogy a perces osztásokkal az összegző túlsúlyba került volna a vele átellenben ülő kismásodperccel, felborítva ezzel a számlap kiegyensúlyozottságát, harmóniáját, amely esztétikailag nem lenne kívánatos. A divat világából érkező Gc-nek pedig talán elnézhető, ha egyelőre a funkció helyett a formára helyezi a hangsúlyt.

Másodjára vezessük tekintetünket hat órába, ahol egy nagy dátumablak látványa fogad. Igen, az ablak osztott, elrejtve ezzel a két korong találkozásának nem éppen esztétikus helyét. Szégyenkezni azonban emiatt nem kell, elvégre jóval nevesebb márkák jóval nagyobb összegért is hasonló megoldásokat alkalmaznak. Aki ezzel végképp nem tud megbarátkozni, az Glashüttében keresgéljen! A számlapnál maradva szintén érdemes szemügyre venni annak tagoltságát: a segédszámlapokat külön gyűrűk szegélyezik, az indexek hátterét a számlap központi részétől koncentrikus körökkel szépen elkülönítették, maguk az indexek szereltek és a mutatókhoz hasonlóan bőven jutott nekik SuperLumiNova - magyarul egy kidolgozott számlapra tekintünk, amire egy divatvilágból érkező márka esetében nem feltétlenül számítunk. Természetesen a sportos kronográfoknál már szinte kötelező elemként tekinthető tachiméter skála sem hiányzik a számlap pereméről.

A luxusórapiac belépőszegmensét megcélozva természetesen ne számítsunk arra, hogy az arany részek valóban tömör aranyból is készültek. A szegmensben versenyző márkák - legyen szó modern vagy klasszikus órákról - által kedvelt vákuumplazmás eljárással vitték fel az aranyréteget a búvárlünettára, illetve a szíj középső sorának szemeire. A 46 milliméteres tok többi részét rozsdamentes acél alkotja, felületeit szálcsiszolátk, illetve polírozták. Fényesen csillog a korona, illetve a kronográf kezelésére szolgáló két nyomógomb is. E két gomb íve szépen idomul a tok vonalához és a koronavédőhöz, ennek köszönhetően a tok ívét valójában csak a korona bontja meg, a nyomógombok szinte a tok szerves részeinek tekinthetőek.

Ahogy az arannyal, úgy a szerkezet terén is kompromisszumot kell kötni - legalábbis azoknak, akik szeretik, ha hallják órájuk járását. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Gc Sport Class XL-be kvarc kaliber került. A pozicionálásra való tekintettel egy automata kronográf kaliber nem jöhetett szóba, hiszen még a legelterjedtebb ETA 7750-sel is legalább duplájára ugrott volna az ár, amely segédszámlapjainak elhelyezése ráadásul a formatervezők elképzelésivel sem találkozott. Öröm az ürömben, hogy ez a kvarc szerkezet nem a legelterjedtebb kvarc kronográf szerkezetek egyike, viszonylag ritkának számít.

A számlap és a lünetta arannyal bevont, illetve ezüst felületeinek játéka a szíjon is folytatódik, ahol a középső sor elemei gondoskodnak a változatosságról. Teszik ezt nem csak színükkel, hanem felületük kialakításával is. A polírozott rozsdamentes acél szemekkel szemben a középső elemek érdes mintát kaptak. Ez leginkább a klasszikus számlapokról ismert „Clous de Paris” mintára emlékeztet, ám annál értelemszerűen sokkal durvább. Elvégre a számlapokéhoz hasonló finomságú minta sérülékenysége és munkaigénye miatt teljesen értelmetlen lenne a szíjon, másrészt túlságosan is a kifinomult és konzervatív irányba vinné el az órát. Míg az előbbivel a Gc-nek nyílván semmi baja, addig az utóbbi távol áll tőle. Ezzel szemben a durva minta aláhúzza mind a márka, mind az óra dinamikus jellegét, és egyben segít az óra egyértelmű felismerésében is, ami egy átvitt és szószerinti értelemben is vett márka esetében fontos tényező.

ITT KAPHATÓAK Gc órák BUDAPESTEN
ITT KAPHATÓAK Frédérique Constant órák BUDAPESTEN

Gc hivatalos honlapja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr862372085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása