Portfolio Light

Sinn - egy kicsit másképp

2010. július 26. 07:56 - swiss watch

A funkcionalitást hangsúlyozó, az esztétikát is műszakiasan értelmező német Sinn új modelljével még a márka modelljeit kevésbé ismerőket is felrázta. Az új Modell 902 sok szempontból eltér az eddig ismert tipikusan Sinnes jegyektől, ugyanakkor sokakat megtartott. Az óra így egyben jó példa arra, hogyan lehet úgy újítani, hogy a jól beváltakat megőrizzük.

A Modell 902 a frankfurti Sinnt egy teljesen új területre vezeti be - a négyzetes tokú órák világába. Egyedüli szépséghiba, hogy bár valóban ez az első olyan négyzetes óra, amely számlapján a Sinn neve szerepel, de nem ez az első ilyen óra, amelyet a Sinn készített. Az Audi Design négyzetes modelljét a Sinnel készíttette el, így a kellő tapasztalatokra már sikerült szert tenni. A 34,4 milliméter oldalú négyzetes tok meglehetősen kicsinek, egyenesen női méretű órának tűnne, ha kör alakú lenne, de így sem tekinthető egy nagy darabnak. A szemünk azonban becsapható, és a tervezés során ezt igyekeztek is kihasználni, így az a 902-es nagyobbnak tűnik. Jó példa erre a tok szíja, amely 22 milliméter széles, jócskán eltolva a kerek alakú modelleknél megszokott 1:2 arányt (szíj szélessége fele a tok átmérőjének) a szíj javára. Szintén kellően sok gondot fordítottak a finisek kidolgozására. Mivel azonban csak polírozott, illetve selyemfényű felületeket találunk, a kontraszt sokkal finomabb, messze nem olyan erős, mint a szálcsiszolt-polírozott párosításnál.

Ugyan a tok formája mindben eltér, amit a Sinntől megszoktunk, de megkapta a márka által kifejlesztett Tegiment kezelést. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ilyen eljárással kezelt acéltok felülete majdnem hatszor olyan kemény, mint a kezeletlené. A tok összekarcolódásával így hosszútávon sem kell számolni, hiszen ez a keménység a cirkónium alapú kerámia tokokkal hasonlítható össze. Ez persze nem jelenti azt, hogy brutális ütések hatására a tok ne deformálódna, de legalább a deformálódott felületen nem lesznek még brutálisabb karcok. Úgy tűnik azonban, hogy a Modell 902-ből hiányzik az, ami az Audi Design órát különlegessé tette: a hosszában állítható fülek. Ezek hiányában a tüskezáras bőrszíj messze nem képes azt a kényelmet nyújtani, mint az ingolstadti logóval ellátott társa.

A Sinn készítette Audi Design Square.

Ez sajnos kimaradt a Modell 902-ből

A megszokott helyre, három órába került a korona, amelynek mérete a tokhoz képest talán aránytalanul nagynak tűnhet, ezzel is emlékeztetve szemünket, hogy a tok mégsem akkora, mint amekkorának tűnik, ugyanakkor a kényelmes kezeléshez szükség van erre a méretre. Segítségével az ismert módon kezelhetjük a hárommutatós ETA 2824-2 automata szerkezet funkciót. Ezeket az egyébként meglehetősen körülményesen előállítható, domború zafírüveg alatt, az erősen funkcionalista, bauhaus-os számlapon olvashatjuk le. Számokat itt nem találunk, csak SuperLumiNova lumineszcens festékkel bőségesen ellátott indexeket, amelyek elhelyezése azonban nem a tok vonalaihoz, hanem szükségserűen a körpályát leíró mutatók ívéhez igazodik. Ezzel pedig az amúgy is domború oldalú négyzetes tok még kerekebbnek tűnik. Szerencsére ügyeltek arra, hogy a dátumablak hátterének színe igazodjon a számlapéhoz, így az szépen beolvad a háttérbe, és mégis jól leolvasható marad.

A Sinn Modell 902-t 300 példányra limitálták, amit rosszindulattal akár úgy is értelmezhetünk, hogy az Audi ennyi példányra nem tartott igényt. A felejtést olyan apró részletekkel segítik elő, mint a nikkelmentes hátlap, így az órát fémallergiában szenvedők is hordhatják, vagy a 100 méteres vízállóság, amit négyzetes toknál nehezebb garantálni, mint kereknél. A szerkezet természetesen megkapta a Sinn saját fejlesztésű kenőolajait, amelyek extrém hőmérsékleti körülmények között is megőrzik kenési tulajdonságaikat, így járulva hozzá az óra pontosságához. Akár igaz a fenti állítás, akár nem, az biztos, hogy 902-es egy különleges Sinn modell, így akár gyűjtői szempontból is érdekes lehet.

ITT KAPHATÓAK BUDAPESTEN SINN ÓRÁK
Itt kaphatóak Sinn órák

Magyar honlap linkje

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr272176415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása