Portfolio Light

Kompozit Panerai

2010. július 12. 15:39 - swiss watch

Az Officine Panerai az a márka, amelynek különböző modelljei megjelenésükben szinte alig-alig térnek el egymástól, mégis nagy népszerűségnek örvendenek. Az olasz gyökerű svájci márka azonban ennél még tovább is mehet, ugyanis nem ritkán kell vásárlóinak tetemes időt várniuk arra, hogy átvehessék órájukat. Viszont ha már a külső nem tűri a túl nagy változatosságot, lehet játszani az anyagokkal.

Az exkluzívabb kategóriában kedvelt anyag a kerámia, és ezen a téren a múltban a Panerai is szerzett már tapasztalatot. Az új Radiomir Composite Marina Militare 8 Giorni is hasonló úton jár, jól lehet tokjának alapanyaga nem cirkónium, hanem alumínium - innen a névben szereplő kompozit jelző. Persze az alumínium tulajdonságai miatt alapvetően alkalmatlan lenne arra, hogy tartós tokot készítsenek belőle. Ötletet a repülőgépgyártás, illetve a technikai sportok fejlesztéseinek világából merítettetek, így elektrokémiai folyamatok során az alumíniumot keramizálják. Az eredmény pedig magáért beszél: a tok keménysége meghaladja a cirkónium alapú kerámia tokokét, és természetesen nem említhető egy lapon a rozsdamentes acéllal, de még a titánnal sem. Fordított előjellel ugyanez igaz a tömegére is: annak ellenére, hogy 47 milliméter átmérőjű a tok, az óra alig érezhető a csuklón. Ez egyben az új darab egyik leggyengébb oldala is lehet, hiszen a Panerai órákhoz nem csak megjelenés, hanem jelenlétének érezhetősége is hozzátartozik.

Esztétikai szempontból az új Panerai talán még visszafogottabb, mint a társai, a kellemesen meleg barna árnyalatok azonban kellően elegánssá teszik ahhoz, hogy ne tűnjön fakónak. Ebben besegíthetett volna az is, hogy a kerámia tokokat rendszerint polírozott felülettel készítik, azonban a retró hangulathoz a matt felületek lényegesen jobban illeszkednek. Ennek további előnye, hogy a szemünk a tokot sejtelmes vonalaival a ténylegesnél kisebbnek érzékeli, ami egy 47 milliméteres darabnál nem egy utolsó szempont. A réteges felépítésű számlap - a Panerai védjegye - SuperLumiNova festékének színét is igyekeztek minél melegebb árnyalatúvá tenni, ugyanakkor a leolvashatóság érdekében a kellően erős kontraszthatást meg kellett őrizni. Szokás szerint egy letisztult, harmonikus látvány tárul elénk, és most a kilenc órában lévő kismásodpercnek is akadt ellensúlya három órában.

Az alapfunkciókkal - óra, perc kismásodperc - rendelkező Radiomir Composite Marina Militare 8 Giornit a márka saját készítésű szerkezete, a P.2002/7 kaliber kelti életre. Ahogy a név elárulja, a járástartalék nyolc nap. Ezt nem kevesebb, mint a szerkezetből viszonylag sok helyet elfoglaló három rugóház biztosítja. Szerencsére azonban a Panerai nagy órákat készít, helyszűkével biztosan nem kell küzdeni. A nyolc napos szerkezet eredetileg az 1940-es évek Paneraijeire emlékeztet. Az ilyen szerkezetek beépítése mellett a korona lényegesen kevesebb használata szólt, ami révén hosszabb ideig őrizte meg az óra vízállóságát - elvégre a Panerai múltja a haditengerészetben és a katonai búvárkodásban gyökeredzik. Mára valószínűleg statisztikailag nem kimutathatóak azok a személyek, akik Panerai órájukkal merülnek a tengerbe, így a vízállóság a jelenben nem annyira fontos szempont, bár 10 bar így is garantált. A kézi felhúzású szerkezettel készülő órákkal általában bensőségesebb viszonyt alakítanak ki a viselők, hiszen az óra rendszeres törődést igényel. Ugyanakkor előfordulhat, hogy ez a Panerai túl sok törődést kap, ellentmondásba kerülve ezzel a szerkezet létjogosultságának egyik alapvető vonásával, azaz a korona minél kevesebb használatával. Hacsak nem jegyezzük meg, nem tudhatjuk, hogy mikor jár le az a bizonyos nyolc nap. Egy ilyen hosszú járástartalékkal készülő óra esetében lett volna értelme annak, hogy mutatóval kijelezzék a járástartalékot.

Az Officine Panerai Radiomir Composite Marina Militare 8 Giorni bőrszíja is barna, a végén a tipikus formájú Panerai tüskezár színben igazodik a tokhoz. A szíj varrata pedig a számlap lumineszcens festékének színéhez. Ahogy azt sejteni lehet, az óra limitált példányszámban készül csak, ugyanakkor a márka rajongóinak és természetesen a kereskedők nyomásának köszönhetően az eredetileg tervezett 1000 darabot további 500-zal megemelték.

ITT KAPHATÓAK Officine Panerai órák BUDAPESTEN
ITT KAPHATÓAK Officine Panerai órák BUDAPESTEN

Officine Panerai hivatalos honlapja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr502146693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása