Portfolio Light

Egy óra, három számlap

2010. június 15. 12:28 - swiss watch

A Cartier Santos Triple 100-t 2008-ban először csak 20 példányban készítették el, a tokot palládium alkotta. Az óra három különböző számlappal rendelkezett, egy egyszerű fehér, egy gyémántokkal kirakottal, és eggyel, amelyen kézzel gravíroztak egy tigrist. A leginkább zsalugáterekhez hasonlítható szabadalmaztatott rendszert elegánsan, a koronával működtethetjük. A három különböző számlapot háromszög keresztmetszetű tömör fehérarany hasábok felületeire ültették. A megoldással reklámtáblákon a mindennapi életben is találkozunk, ám egyszerűsége mögött komoly műszaki megoldások bújnak meg.

Egy évvel később jelent meg a Santos Triple 100 második, szintén 20 darabból álló sorozata, ezúttal azonban a tigrist egy sas váltotta. A nagymacskához hasonlóan a sas fejének elkészítése is 50 munkaórát vett igénybe. Szintén ebben az évben álltak elő a Santos Triple 100 Skeleton modellel, amely „Double 100” név alatt is ismert. Ebből a változatból már 100 darab készült, cserébe viszont csak két számlapot kapunk – innen a nem hivatalos Double 100 megnevezés. A névben a tripla persze nem véletlenségből maradt ott: bár az óra csak két számlappal rendelkezik, mégis három külseje van. A Santos Triple 100 Skeleton lamellákkal dolgozik, azaz csak két felülete van – ezeken szerepel a két számlap. A lamellákat azonban egy közbenső helyzetbe, élükkel az óra síkjára merőlegesen is lehet állítani, amely így az óra harmadik „arca”.

A 2008-as Cartier Santos Triple 100 legkáprázatosabb arca

Párja 2009-ből

A szerkezet a Cartier manufaktúra kaliberének, a két rugóházas 9611 MC-nek hídjait úgy tervezték meg, hogy ezek helyettesítsék a közbenső állásba rögzített lamellák esetén a számlapot, azaz 3, 6, 9 és 12 órában fedezhetjük fel a megfelelő római számokat. A 9611 MC a Santos 100 Skeletonban mutatkozott be, és a bevált gyakorlattól eltérően, amikor is egy már meglévő szerkezetet csontvázasítanak, a 9611 MC-t már eleve csontvázasítottnak tervezték. Ennek köszönhetően teljesen más a megjelenése, mint a hagyományos csontvázasított szerkezeteknek.

Cartier Santos Triple 100 Skeleton - jól kivehetőek a lamellák

Cartier Santos Triple 100 Skeleton - a lamellák közbenső állásban

Cartier Santos Triple 100 Skeleton - a 9611-es manufaktúra szerkezet

Látni kell persze, hogy a lamellás vagy zsalugáteres megoldások órákon való használata nem számít újdonságnak. Már az 1920-as években is készültek ilyen darabok. Elsőként a Vacheron Constantin jelentkezett ilyen rendszerrel, igaz, ezt a tokon kívül helyezték el, feladata pedig az üveg védése volt. Akkoriban a szintetikus zafír, de még a plexi is elérhetetlen távolságban lévőnek tűnt. Hasonló megfontolásból készült el a Jaeger-LeCoultre Reverso kollekciója, igaz, itt az egész tok fordul el. A 1990-es évek közepén a elevenítette fel a Vacheron Constantin a 20-as évek alkotott órájának emlékét a Les Historiques Jalousie modellel. A Jaeger-LeCoultre aktuális kollekciójában pedig a Reverso a Eclipse darabjaiban köszön vissza ilyen megoldás. A de Grisogono illetve a Montblanc is készített ilyen elgondolás mentén egy-egy modellt. A Cartier Santos Triple 100 modelljei azonban több szempontból is felülmúlják az imént említett márkákat: először is a rendszer az üveg alatt található, így aligha fog beszorulni; másodszor három egymástól alaposan különböző számlapot képes felvonultatni; harmadszor pedig a rendszer működtetéséhez egyedül a koronát kell igénybe venni, nincs szükség gombokra, vagy egyéb megoldásokra.

Az elgondolás persze egyszerűnek hangzik, de azért, hogy egyrészt könnyű legyen a működtetés, másrészt a lamellák pontosan illeszkedjenek és rögzített állásukból ne mozduljanak el, háromévnyi fejlesztőmunkára volt szükség. A megoldást hatágú csillag alakú kerek és feszítőrugók rendszere hozta.

Mindegyik csillag alakú kereket egy-egy feszítőrugó tartja a helyén. Ez utóbbi anyaga Durnico, egy kivételes rugalmassági jellemzőkkel bíró acélötvözet. A rugók vastagsága mindössze 0,6 mm (összehasonlításképpen az emberi hajé 0,1 mm), ám kellő erőt biztosítanak arra, hogy az egyes lamellákat a helyén tartsák, ugyanakkor a korona mozgatásához sem kell túl nagy erőt kifejteni. A szerkezet bonyolultsága nem csak abban rejlik, hogy minden egyes csillagot egyesével kell beállítani, hanem a hozzá tartozó rugó nyomatékának is meg kell egyeznie a többiével. Ez legalább akkora felkészültséget igényel, mind egy számos komplikációval bíró szerkezet beszabályozása.

A Cartier Santos Triple 100 különböző változatai remek példái a márkának az utóbbi években újra feléledő óraipari elhivatottságának. Persze nem egy hagyományos értelemben vett komplikációval van dolgunk, de kellően bonyolultnak bizonyára kellően bonyolult.

ITT KAPHATÓAK BUDAPESTEN Cartier ÓRÁK
Itt kaphatóak Cartier órák

Magyar nyelvű Cartier honlap linkje

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr142083254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása