Portfolio Light

Az összes időzónát egy pillantásra

2010. május 28. 10:00 - swiss watch

A Jaeger-LeCoultre különböző kollekcióiban számos olyan modellt találunk, amely ilyen vagy olyan módon képes másik időzóna idejének megjelenítésére is, azonban csak egyetlen olyan kalibere van, amely képes mind a 24 időzóna idejét egyszerre kezelni, és mindezt a központi mutatókkal is szinkronban tartani.

Bármennyire is eredetinek hangzik ez, le kell szögezni, hogy egyrészt nem egy világrengető újdonságról van szó, másrészt pedig nem egy új fejlesztéssel van dolgunk, harmadszor pedig nem csupán a Jaeger-LeCoultre bír ezzel a rendszerrel, ugyanakkor el kell ismerni, hogy ez a rendszer jelenleg tagadhatatlanul a legkifinomultabb megoldás az összes időzóna egyidejű megjelenítésére. A kifinomult jelzőnek pedig szinonimája a Jaeger-LeCoultre, még akkor is, ha a szerkezetnek a márka összes kollekciója közül a legsportosabban kell bizonyítania. A kevésbé rafinált megoldások egy 24 óra alatt egyszer körbejáró központi mutatóval dolgoznak, amelyet a városok neveit tartalmazó lünetta egészít ki. Ez azonban számolgatást, vagy pedig állítgatást igényel, azaz a kívánt információ megszerzéséért meg kell dolgozni, nem elég a pillantás.

Az arany-titán változat elegáns szürkében

A Jaeger-LeCoultre 752-es manufaktúra szerkezete a kérdést másképp közelíti meg. A 24 órás központi mutatót elhagyták, és egy 24 órás gyűrűre cserélték, amely a számlap peremén kapott helyet. Persze az időzónáknak megfeleltetett városok nevei itt sem hiányozhatnak, elvégre az adott városhoz tartozó időzóna GMT-hez viszonyított számát mind a 24 zónához fejben tartani nem a könnyed használat előfeltételei között tartjuk számon. Egy egyszeri beállítást követően, egészen addig, amíg az adott időzónánkat el nem hagyjuk, vagy az óránk meg nem áll, egy pillantással bármely városhoz tartozó helyi időt, beleértve a napszakot is, megtudhatjuk, ha leolvassuk a 24 órás gyűrű adott város melletti értékét. A beállítást csak egyszer kell elvégezni, például amikor magát az órát is beállítjuk. Ilyenkor a helyi időhöz tartozó várost a 10 óránál lévő korona segítségével hat órához kell igazítanunk. Ez Magyarországra vonatkoztatva Párizst jelenti. A város felett lévő 24 órás gyűrű számjegye (mivel a helyi időt mutató központi óra- és percmutatókkal szinkronban mozog) megegyezik az óramutató jelezte értékkel, további beavatkozásra nincs is szükség, az óra a továbbiakban végzi a dolgát. Ha később arra lennénk kíváncsiak, hogy Tokióban épp hány óra van, akkor már csak a belső lünettán kell a város nevét megkeresni és leolvasni a 24 órás gyűrűről a hozzá tartozó értéket.

Ahogy a manufaktúra szerkezet időzónákkal kapcsolatos megoldása sem egy teljesen új fejlesztés, úgy maga az óra, a Master Compressor Extreme World Chronograph sem egy mai modell. Kereken öt évvel ezelőtt mutatták be, ám idén alaposan átszabták a megjelenését, megtartva azokat a tipikus jellemzőket, amelyek az évek során az óra javára váltak. Ilyen például az egyértelműen sportos 46,3 milliméteres átmérő. Ez a méret meglehetősen súlyos darabot feltételez, de ezt titán használatával küszöbölték ki, mind a rozsdamentes acél, mind a vörösarany modellnél. A tok összesen három főegységből áll össze: a füleket is tartalmazó (al)vázból, az ehhez közvetlenül rögzített lünettából, és az e kettő közé beékelődött, a szerkezetet is tartalmazó tokból. Az első két egység egy merev elemet képez, amely között a szerkezetet tartalmazó tok kis mértékben ugyan, de függőleges síkban képes elmozdulni. Ezzel a megoldással tulajdonképpen tovább növelték az óra ütésállóságát, ugyanis ez az igen szerény függőleges elmozdulás is az ütések erejének felét elnyeli. A tok másik különlegessége a szerszámok nélküli szíjcsere elősegítése. A tok alján, a fülek közötti pöcköt a tok központja felé húzva szabaddá válik egy vájat, amelynek aljába a szíj stiftjét egyszerűen csak be kell csúsztatni, majd a pöcököt nyugalmi helyzetébe visszaengedni. Ez nagymértékben megkönnyíti az órának a többi kiegészítő színével és anyagával való összehangolást.

A 2005-ös modell a hangsúlyos összegzőkkel

A számlap áttervezésének köszönhetően jelentősen megváltozott az óra megjelenése. A sportosság jegyében a számlap hátteréül a szénszálra emlékeztető Texaliumra keresztelt anyag szolgál. Valójában azonban alumíniummal bevont üvegszálról van szó, amelyet az arany változatnál ráadásul még grafittal is "megbolondítottak". Megjelenésében lényegesen szerényebb lett a két összegző, bár átmérőjük egyáltalán nem változott. A 2005-ös modellhez képest így a számlapon kellő figyelem jut a másik funkcióra, azaz világidőre is.

Mivel a szíjakat rendkívül könnyű cserélni, ezért a tokhoz illő összes szíj közül lehet választani, beleértve a klasszikus alligátorbőr szíjtól kezdve, a fém- és kaucsuk szíjakon át, egészen különböző anyagokat ötvöző szíjakig. A választék nem csak a szíjakra korlátozódik, kedvünkre lehet válogatni a tüske, zsanér és pillangózárak közül is.

ITT KAPHATÓAK BUDAPESTEN Jaeger-LeCoultre ÓRÁK
Itt kaphatóak Jaeger-LeCoultre órák

Magyar nyelvű Jaeger-LeCoultre honlap linkje

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr782035266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása