Portfolio Light

Karóra oldtimerekhez

2010. május 26. 19:16 - swiss watch

A Frédérique Constant az a márka, amelynek hitvallása az óraipar hagyományaihoz való ragaszkodás, és következetesen konzervatív megjelenésű órákkal áll elő. Ez persze nem jelenti azt, hogy bizonyos trendeket nem követne. Így például az óráik mérete követte az utóbbi évtizedek méretnövekedését, és műszaki szempontból sincs szégyenkezni valójuk, hiszen az óraiparban ötödikként készítették el saját, szilikon gátkerékkel szerelt szerkezetüket, ami egy huszonéves márkától figyelemre méltó teljesítmény. Motorsport kollekciójuk indításához kerestek olyan partnert, amely szintén a hagyományokat tiszteli.

Ideális ország ebből a szempontból Nagy-Britannia, számos oldtimer klubjával. A brit gépkocsigyártás letűnt csillagai közül talán az Austin-Healey az, amely leginkább megjeleníti a klasszikus motorsport értékeit. Elvégre csak sportkocsikat gyártottak egészen 1972-ig. A sportkocsik klubba tömörült tulajdonosai saját örömükre évente megrendezik a Healey Challenge-t, amelynek hivatalos időmérőjévé a Frédérique Constant vált. Mi mással ünnepelné egy hagyományokat tisztelő márka az alkalmat, mint egy limitált példányszámú modellel, jelen esetben a Frédérique Constant Healy Chrono Automatic-kal.

Motorsport ihletésű óráról lévén szó, magától értetődik, hogy a tok klasszikusan sportos vonásokat visel magán. Régi elképzelések szerint nem éppen, de maiak szerint már lassan klasszikusnak számító 43 milliméteres átmérőjű rozsdamentes acél tokot vagy vörösarannyal bevont változatát kézi munkával polírozták, így a Healey-k krómozott hűtőrácsa mellett is megállják helyüket. A lünetta és részben maga a tok is lekerekített formákból építkezik, idézve a szögletes „kockaautók” előtti korszakot. A hátlap üvegbetétes, felfedve ezzel az óra „motorját”. Az üveget körbevevő peremre gravírozták az adott óra sorszámát, illetve a legrégebbi Healey klub, és egyben az idei Healey Challenge rendezőjének a brit klub logóját. A nyomógombok és a korona hagyományos elrendezésű, utóbbi csavarzáras, ezzel is segítve a 100 méteres vízállóság elérését.

A mutatókat az FC-392 kaliber mozgatja, amely szinte teljes egészben a népszerű és megbízható ETA 7750 kalibernek felel meg. Magához a kaliber felépítéséhez a Frédérique Constant nem nyúlt hozzá, egyedül a díszítések azok, amelyekben a két kaliber eltér egymástól. Ezeket egyébként a márka genfi épületében végzik el, ahol értelemszerűen az összeszerelés után szabályozzák őket, így feltehetőleg hozzák a kronométer értékeket.

Az új Healey kronográf modellek számlapjai emlékeztetnek legerősebben mintául szolgáló sportkocsikra. Értelemszerűen az arab számok tipográfiája teljes mértékben azonos a Healey tachométerén szereplőékkel. A világos számlapon az összegzők sötétzöld, egész pontosan „British racing green” keretet kaptak, amellyel egyrészt tematikájában kiválóan kapcsolódik az alkalomhoz, másrészt jelentősen megkönnyíti a leolvasást azzal, hogy egy pillantásra áttekinthetővé teszi a számlapot. A barna számlapon ez hiányzik, jobban hangsúlyozva így az óra klasszikus vonalát a sportossal szemben, amely egyébként egy aranyozott tokhoz amúgy is jobban illik. Az arab számok természetesen szereltek, és a két nagy központi mutatóhoz hasonlóan lumineszcensek. A legtöbb 7750-es kaliberrel szerelt óránál a napot és a dátumot három órában jelzik ki, a Healey kronográf esetében azonban a hely ott a két márka nevének kellett. A dátumablak így hat órába került, és az óraösszegzővel közösködik. A nap megjelenítéséről értelemszerűen le kellett mondani.

Mivel oldtimer versenyek esetében elengedhetetlen egy mechanikus stopper, ezért a Frédérique Constant Healey Chrono-Automatic mellé egyből adnak is egyet. Ennek a műszerfalra való rögzítését mindenkinek magának kell megoldani, a Frédérique Constant Healey Chrono-Automatic-t azonban egy kontrasztos varratú perforált bőrszíj tartja biztosan a csuklónkon. Mind a rozsdamentes acél változatot, mind az aranyozottat 1888 példányban készítik, és az idei nyár közepétől lehet velük személyesen is megismerkedni.

ITT KAPHATÓAK Frédérique Constant órák BUDAPESTEN
ITT KAPHATÓAK Frédérique Constant órák BUDAPESTEN

Frédérique Constant hivatalos honlapja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr402033677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása