Portfolio Light

500 nap bezártság és egy Fortis

2010. május 14. 13:38 - swiss watch

A német tulajdonú, Svájcban órákat előállító Fortis a B42 Black Mars 500 Limited Edition órája az orosz űrügynökséggel, a Roscosmos-szal való másfél évtizedes együttműködésének egy újabb gyümölcse. Az órát a rendkívül hosszú ideig tartó Mars repülés pszichológiai következményeit vizsgáló kísérlet tiszteletére készítették.

A csillagászat iránt érdeklődők biztosan emlékeznek arra, hogy néhány évvel ezelőtt Oroszország azt az ugyancsak rendkívül nagyratörő tervet tűzte ki maga elé, hogy valamikor a 2030-as években embert küldenek a Marsra. A projektben az Európai Űrügynökség is részt vesz, és a Roscosmos-szal együtt már az űrhajó tervezéséhez szükséges kutatásokat folytatják. Az út a vörös bolygóra, illetve a hazatérés együtt megközelítőleg 18 hónapot venne igénybe. A tervezett 520 napos küldetés magába foglalná a négy hetes marsi felszínen való tartózkodást is.

A leendő űrhajósoknak közel 74 hetet kell rendkívül összezárt környezetben tölteniük, amelynek az emberre gyakorolt pszichológiai és fizikai következményei egyelőre nem ismertek. A felmerülő kérdések megválaszolására indítja néhány héten belül útjára az európai és orosz űrügynökség a Mars 500 kísérletet, amely keretében hat önkéntes összesen 520 napot fog tölteni egy 20 méter hosszú és három méter széles hengerben. Ez körülbelül két vasúti tartálykocsi méretével egyezik meg.

Mint minden Roscosmos küldetésen, így ennek a hivatalos óráját is a Fortis szállítja, amely értelemszerűen az B42 Official Cosmonauts kollekcióból kerül ki. Ez azonban egy különleges esemény, így külön modellt érdemel. Műszaki szempontból azonban alapvetően ugyanolyan darabbal van dolgunk, mint a tavalyi fekete Fortis modell esetében. A szerkezete tehát az ETA 25 köves 2836-2-es automata kalibere, amely a három központi mutató mellett három órában a dátumot és a napot is kijelzi. A kaliber igen széles körben elterjedt, és mivel már majdnem harminc éve gyártják, ismert és bevált típus.

A tokon az ismert B42 formája köszön vissza, anyaga titán, és vákuumplazmás eljárással alakították ki rajta a fekete felületet. A zafírüveg tükröződést gátló bevonatot kapott mindkét oldalán, és szintén zafír került a hátlapra is, igaz ezen semmilyen bevonat nincs. Ami a B42 Black Mars 500 Limited Editiont megkülönbözteti a B42 Black & Blacktől, az a számlap színvilága. A témából adódóan a narancssárga színre esett a választás, amely ez esetben szerencsés is, hiszen egyrészt a feketén jól mutat, másrészt illik a Fortis dinamikus és funkcionalista szellemiségéhez. A vaskos arab számok és indexek mind narancssárgák, ahogy a mutatók is. A festék természetesen lumineszcens is, így az óra sötétben is jól leolvasható. A fekete-narancssárga szín játéka a bőrszíjon is folytatódik, a tüskezár pedig értelemszerűen szintén fekete.

Ahogy azt az óra neve, Fortis B42 Black Mars 500 Limited Edition előrevetíti, az elkészítendő darabszámot limitálják. Szerencsére azonban ez a szám meglehetősen nagy, 2012, így beszerzése nem ütközhet majd különösebb nehézségekbe. A darabszám természetesen a küldetés befejeztének évét jelöli.

ITT KAPHATÓAK Fortis órák BUDAPESTEN
ITT KAPHATÓAK Fortis órák BUDAPESTEN

Fortis hivatalos honlapja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr432002762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása