Portfolio Light

Két szerkezet, két számlap, egy óra

2010. május 10. 12:40 - swiss watch

Az, hogy a Piaget kifejezetten otthonosan mozog a lapos kalibereket világában, az Haute Horlogerie ismerői között axiómának tekinthető. A lapos kaliber elkészítésének képessége azonban önmagában nem elég egy olyan márka számára, amely nem csak műszaki, hanem esztétikai téren is egyedit szeretne alkotni. Ebből a szempontból a Piaget lapos kaliberei valójában csak ugródeszkául szolgálnak olyan egészen különleges darabok megalkotásához, mint a Piaget Altiplano Double Jeu.

A GMT funkcióval ellátott, azaz egy második időzóna idejének kijelzésére képes órát leginkább azok becsülik meg, akik évente valóban százezer kilométereket repülnek, jóformán ide-oda ugrálva az időzónák között. Az Altiplano Double Jeu lapos szerkezetei révén ezt a funkciót egy teljesen új szemszögből közelíti meg, miközben az óra magasságban inkább a szerényebbek között marad, átmérőben azonban igazodik korunk méreteihez. Mindehhez pedig kifinomult, elegáns stílus párosul.

A Piaget 838P kaliberével szerelt „felső” óra szemből...

...és hátulról

Az Altiplano Double Jeu két számlapot és két szerkezetet kapott. Főleg az utóbbi nem ismeretlen, hiszen még a középkategóriában is találunk olyan márkákat, amelyekben két kaliber dolgozik, de akár háromra is van példa. A két önálló számlap már ritkább, de a Jaeger-LeCoultre különböző Reverso modelljei biztosan mindenkinek eszébe jutnak. Amivel az Altiplano Double Jeu kitűnik az a kaliberek és számlapok elhelyezése. Alapvetően két teljesen önálló lapos órát, tokkal és számlappal együtt házasítottak össze úgy egyetlen órába, hogy az a Piaget esztétikai követelményeinek is teljes mértékben megfeleljen.

A GMT funkciót ellátó számlap, alatta 832P kaliber

Egy metamorfózis lépései

A „felső” órába a Piaget 3,1 milliméter magas 838P manufaktúra kalibere került, amelyen célszerű annak az időzónának az idejét beállítani, ahol éppen tartózkodunk. Ezt a kézi felhúzású kalibert egy teljesen önálló 43 milliméter átmérőjű fehér- vagy vörösarany tokba építették be, maga a szerkezetet pedig a hátlap üvegbetétje révén még láthatóvá is válik. Az „alsó” tokban a 2,5 milliméter magas 832P kaliber lakik, amelyen a referenciául szolgáló időzóna, például otthonuk idejét érdemes beállítani. Ahogy szomszédja, ez is kézi felhúzású és szintén manufaktúra szerkezet. A 830P kaliberen alapszik, egyedüli különbség pedig mindössze az, hogy az óramutatója nem 12, hanem 24 óra alatt jár körbe. A két különböző időzóna idejének ilyen módon való elkülönítése a leolvasás egyértelműségét szinte tökélyre viszi; nincsen GMT mutató, nem kell külön skálát leolvasni, egyszerűen egy teljesen különálló órára kell pillantani.

Ahogy az a Piaget-től elvárható, nem csak a tok felületének kialakítására fordítottak figyelmet, hanem mindkét szerkezetet is bőségesen díszítették. Ellentétben a 838P kaliberrel, a 832P-t sajnos nem lehet szemügyre venni, mivel a Piaget címerével díszített „alsó” óra, hátlapja tömör. A Piaget Altiplano Double Jeu két időzónát ilyen módon megjelenítő elrendezése mindenféleképpen kiemeli az órát a konkurensek közül, azonban nem ez az egyetlen ilyen vonása: nagy presztízsű, nemes fémekből készült öltönyórák közül egyedül ez az egy rendelkezik 24 órás számlappal.

ITT KAPHATÓAK Piaget órák BUDAPESTEN
ITT KAPHATÓAK Piaget órák BUDAPESTEN

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr381989504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

basa69 2010.05.11. 11:01:47

Csak egy érdekesség. Az utolsó előtti képből látszik, hogy fotoshop vagy valami hasonló technika lett igénybe véve. Ha megnézted és nem találtad ki mire gondoltam akkor olvasd tovább. Az utolsó képen a középső és a jobb oldali órán is látszik, hogy a hátsó órán a mechanikus felhúzásra és beállításra való szerkezet csak alul található meg. A felső az a nyitott első órán van. Ezután nézd meg az utolsó előtti képet a nyitott órával és ott látszik a felső tekerő is. Azt elfelejtették leszedni a fotoshoppal.
Egyébként tényleg gyönyörű óra.
süti beállítások módosítása