Portfolio Light

Hamilton Retro

2010. május 06. 13:14 - swiss watch

A Hamilton az idei bázeli vásáron állt elő a jelen trendjeivel szembemenő, ugyanakkor azt követő darabjával is, a hangzatos nevű Pulsomatic órájával. Szembemegy abból a szempontból, hogy a pusztán digitális kijelzés manapság erősen háttérbe szorult, ugyanakkor az óra a nem is olyan régmúlt egyik mérföldkő jelentőségű órájának állít emléket, amely koncepcióval rengeteg márka állt elő az utóbbi egy-két évben. Teljesen reménytelennek éppen ezért nem tűnik az óra sikere, sőt, olyan kevés ilyen minőségi retro óra van a piacon, hogy szinte konkurenciával sem kell számolni.

A Pulsar az az óra, aminek a Hamilton emléket állít. Ez az 1970-ben bemutatott óra leginkább arról híres, hogy bár nem ez volt a világ első kvarc órája - a Seiko már 1969-ben előállt vele - de digitális a kijelzés először ezen a modellen jelent meg. Természetesen folyadékkristályos kijelzés akkor még gyermekcipőben járt, így más megoldás után kellett nézni. LED-ek kínálkoztak, hiszen bármilyen színben világítanak, és ahhoz is elég erősen, hogy verőfényes napsütésben is le lehessen olvasni. Egyedüli probléma az óraipari szemszögből magas fogyasztásuk volt; folyamatosan világítva az elemet igen hamar lemerítették volna. Áthidaló megoldásként egy nyomógomb szolgált, amelyet megnyomva a LED-ek csak egy ideig jelezték ki a pontos időt. Annak ellenére, hogy a LED-ek bekapcsolásakor jelentkező megnövekedett energiaigény enyhén hatott a pontosságra, a szerkezet mégis pontosnak és megbízhatónak volt mondható, és az órával együtt hamar népszerűvé is vált.

Pulsar - Pulsomatic evolúció

Az 1970-es Pulsar 2010-es reinkarnációja a Pulsomatic, és elődjéhez hasonlóan szintén tartogat meglepetést. Ez nem csak a korunk ízléséhez igazított vonalakat és megnövelt méretet, továbbá az eredetitől eltérő színű kijelzést jelenti, hanem műszaki vonalon is tud újat felmutatni. A külsejét tekintve az 50 méterig vízálló, 39 milliméter széles rozsdamentes acél tok és a zafírüveg egy korabeli TV formáját idézi. A változatosságot kedvelők a szálcsiszolt acél mellett feketített (PVD) és vörösarannyal bevont modellek közül is választhatnak. Szigorúan funkcionálisan tekintve a számlap nem éppen a jó helykihasználás mintapéldánya, óriási a szabadon maradt felületek aránya. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy ennek a stílusnak ez a "pocsékolás" egyáltalán nem áll rosszul.

Mint a képeken is látható, a piros LED-eket nem hozták vissza. Az ok továbbra is azok viszonylagosan magas fogyasztása. Ehelyett folyadékkristályos kijelzőt építettek be, aminek köszönhetően a "képernyőn" mindig van adás, nem csak gombnyomásra. Ennél sokkal érdekesebb viszont az energiaellátás, igaz nem a Hamilton állt elő először ezzel a megoldással. Értelemszerűen kvarc szerkezettel van dolgunk, aminek elektromosságra van szüksége. Ezt egy elem biztosítja, amely azonban egyhamar nem fog lemerülni, ugyanis az automata kaliberekből ismerős rotor folyamatosan gondoskodik a töltésről. Teljesen feltöltve az óra 82 napig képes működni. A kalibert az ETA készíti, a Hamilton pedig jelzésképpen H1970 kalibernek nevezi, ezzel is emlékezve a Pulsarra.

A hamisítatlan retro hangulatú Hamilton Pulsomatic-ot alapvetően fémszíjjal illik hordani, de kaucsukszíjjal is szerelik. Várni azonban még kell rá, legkorábban az idei év harmadik, negyedik negyedévében találkozhatunk vele az üzletek vitrinjeiben.

ITT KAPHATÓAK Hamitlon ÓRÁK BUDAPESTEN
Itt kaphatóak a Hamilton órák

Hamilton hivatalos honlapja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr251978905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása