Portfolio Light

Az Oris régi-új kronográfja

2009. november 27. 22:33 - swiss watch

Amikor az Oris 1970-ben elkészítette első kronográfját már sejteni lehetett, hogy nehéz évek várnak majd a svájci óraiparra. Az olcsó konkurencia megjelenése és elterjedése mellett nem jósoltak túl hosszú élettartamot a Chronoris-nak, a modell mégis egészen a nyolcvanas évek elejéig "tartotta a frontot", így a márka legsikeresebb modelljévé nőtte ki magát. Ennek az órának állít emléket az Oris.

Persze az idő sok mindent megszépít, amit jelen esetben a tervezők a részletek módosítására használnak fel. Ezek közül három azonnal szembetűnő: a tachiméter skálát a számlap szélére száműzték, a percösszegző alaposan meghízott, négy órában pedig egy második korona helyett egy újabb nyomógombot találunk. Ez utóbbi eléggé egyértelművé teszi, hogy a Chronoris reinkarnációjában az ETA/Valjoux 7750-es ketyeg. Az eredeti modellbe a 7750-es helyett az Oris 17 köves 725-ös kaliberét építették, amit egy Dubois Dépraz modullal egészítettek ki. Ezt sikerült olyan egyszerűen összeházasítani az alapkaliberrel, hogy a modul meghibásodása esetén két csavar meglazításával pillanatok alatt cserélni lehetett. A kronográf funkciók kezeléséhez egy nyomógomb is elegendő volt, így négy órába egy újabb korona kerülhetett, amivel az üveg alatti lünettát lehetett kezelni. Mivel a kronográf nemhogy óra-, de percösszegzővel sem rendelkezett, így az eltelt perceket e lünetta használatával lehetett mérni. A labdarúgás rajongóit szem előtt tartva, a lünetta háromnegyedét, azaz 45 percet narancssárgával emeltek ki, megkönnyítve így a félidők mérését. Ezt a koncepciót az új utód is követi, ám mivel nem mozgatható, csak esztétikai szempontokat szolgál. A dátumablakot is elköltöztették, és most hat órában olvasható le, de ez már a finomabb különbségekhez tartozik.

Az összes újítás ellenére az új Chronorist megjelenése révén egyértelműen a 70-es évekből származó darabnak tekinthetjük. A számlap mellett elsősorban a szálcsiszolt tok formája és a perforált szíj kelti a történelmi jelleget. Mindezek ellenére, és főleg a narancssárga szín miatt, amely a szíjon is otthon érzi magát, az óra nem tűnik ódivatúnak, sokkal inkább emlékeztet sport- vagy szabadidő órára. Ugyanakkor éppen az átértelmezett szerepkör miatt talán egy kicsivel bőkezűebben bánhattak volna a lumineszcens festékkel - jelen helyzetben ugyanis csak a mutatók olvashatóak le problémamentesen, az indexeket jelölő kis pöttyöket sötétben kivenni bizonyosan kihívást jelenthet.

A tükröződésmentesített zafírüveg alatt lévő számlapról persze sokaknak hiányozhat a kismásodperc, amely általában elég egyértelműen jelzi, hogy éppen jár-e az óra, vagy sem. Aki végképp nem tudna magával mit kezdeni, az a kronográfot folyamatos üzemben is tarthatja. Bármilyen meglepő is, a kronográf folyamatos használata mellett sem vált pontatlanná a kaliber, hozta a 7750-esre jellemző kiváló értékeket. Valójában azonban talán nincs is szükség a kismásodpercre, az óraösszegzőt pedig tényleg csak nagyon kevesen hiányolhatják, hiszen elég kevés olyan helyzet létezik, ahol valóban szükség lenne 12 óra hosszú időtartam pontos mérésére.

 


A szerkezetet energiával az Oris névjegyének számító piros rotor látja el, amelyet a hátlap üvegbetétjén át meg is csodálhatunk. Az oldalt narancssárga csíkú fekete, perforált bőrszíj komolyabb fizikai igénybevétel esetén is kellő szellőzést biztosít, a zsanérzár pedig megfelelő állíthatóságot.

 

 



 

ITT KAPHATÓ

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr221557529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása