Portfolio Light

Omega Seamaster forradalmi lünettával

2009. november 26. 23:29 - swiss watch

Az Omega Seamaster Planet Ocean legújabb darabja a legtöbb szempontból megegyezik a korábbi darabokkal. A szerkezete ugyanaz, a tok kialakítása, arányai változatlanok. A számlapról az arab számok itt sem hiányoznak, azonban ezt a Seamaster Planet Oceant 1948 példányra limitálták. Ezt pedig a lünettának köszönheti.

Látszatra ennek az új darabnak sem különbözik a lünettája az alap Planet Ocean modellétől. A látszat azonban csal. A lünettán az indexek és az arab számok nem festettek, hanem fémből készültek. Ezt az ötvözetet meglehetősen szenzációhajhász módon Liquidmetalnak, azaz folyékony fémnek nevezik, ami persze azért semmit sem von le abból az érdemből, hogy ezt az ötvözetet kerámiával egyesítették. A lünetta fényes fekete alapja ugyanis kerámia, amelynek a vájataiba öntötték a fém indexeket és számokat. A Liquidmetal egyben egy ötvözet márkajelzése is, a szükséges kutatásokat pedig Caltechen (California Institute of Technology) végezték. Ennek a cirkóniumból, titánból, rézből, nikkelből és berilliumból álló ötvözetnek két nagyon fontos tulajdonsága van: az egyik az amorf halmazállapot. A fizika szemszögéből tehát ez a szilárdnak tűnő fém folyadékokra jellemző tulajdonságokkal rendelkezik (innen a liquidmetal - folyékony fém elnevezés). Ennek köszönhető, hogy az indexek nem esnek ki a kerámiaalap vájataiból, ugyanis két anyag között kémiai kötés jön létre. A másik előnyös tulajdonság az alacsony olvadáspont, így az ötvözetet úgy lehet a vájatokba illeszteni, hogy a kerámia ne sérüljön.

A lünetta készítésének első lépése értelemszerűen a kerámiagyűrű elkészítése. Ezt követően alakítják ki a vájatokat. Az ötvözetet az olvadáspont közelébe melegítik, majd a vájatokba préselik, a fölösleges anyagmennyiséget utólag eltávolítják. A lehűlés után a fémfelületeket szatinálják. A kerámia persze ezalatt nem sérül, mivel a két anyag keménysége között jelentős különbség van. A végeredmény magáért beszél: nem csak tetszetős a világos színű fém indexek kontrasztja a tökéletesen sima, fényes fekete kerámia felületen, hanem maga az egész lünetta érzéketlen a korrózióval és a karcolásokkal szemben. A kerámia tartóssága ismert, az indexek pedig háromszor keményebbek, mint a rozsdamentes acél.


A 42 milliméter átmérőjű OMEGA Seamaster Planet Ocean Liquidmetal Limited Edition tokja és szíja is rozsdamentes acél. A mutatók mozgásáért az Omega 2500 koaxiális gátszerkezettel szerelt kalibere felel. Az ilyen kaliberek immár egy évtizede bizonyítják, hogy kronométerekhez mérhető pontossággal járnak, és az idő foga se nagyon tud velük kikezdeni. Várható, hogy a jövőben ez a lünetta az Omega több óráján is meg fog jelenni, hiszen az előnyök magukért beszélnek.

 

ITT KAPHATÓ

   

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr331555274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása