Portfolio Light

Regulátor a Piaget-től

2009. november 23. 21:42 - swiss watch

Ha létezik olyan regulátor, amely egyértelműen az órásmesterség előtti tisztelgésnek tudható be, akkor az a regulátor. Az idő kijelzésének azon módja, ahol a központban kizárólag a percmutató árválkodik, az óra- és másodpercmutatót pedig decentralizálva helyezték el csakis az elődök előtti főhajtásnak értelmezhetjük. A regulátor korábban ugyanis minden órásműhelyben a referencia időmérő volt, minden egyes ottani órát hozzá igazítottak. Karórák esetében azonban óvatosan kell bánni az ilyen koncepcióval, rossz arányokkal, vagy a segédszámlapok elhelyezésével mindent el lehet rontani.

A Piaget az Emperador Coussin Regulatorral nem csupán miniatürizálni akarta az eredeti koncepciót, azaz a regulátort karóra méretűre kicsinyíteni, hanem óraipari szempontból is egyedit szeretett volna alkotni. Ennek jegyében döntöttek a retrográd másodpercmutató mellett. Bármennyire is triviálisnak tűnhet a funkció, műszaki szempontból kivitelezni egyáltalán nem egyszerű, sőt! Először is szükség van egy rendkívül pontos szerkezetre, amely a komplikáció alapjául szolgálhat. Másodszor a rendkívüli igénybevétel miatt nem csupán kellő keménységű anyagokkal kell dolgozni, hanem maga a komplikáció megépítése is komoly szakmai felkészültséget igényel. Végül is a másodpercmutatónak naponta 2880-szor kell megtennie a nulla és harminc közötti utat, mindezt precízen és megbízhatóan. Elképzelni is nehéz, hogy ez milyen terhelést jelent az egyes alkatrészeken.

A Piaget regulátor szíve a kézi felhúzású 835P kaliber, amely 3,92 milliméteres magasságával így elegánsan vékony. Manufaktúra kaliberről lévén szó, a 835P-t természetesen házon belül tervezték és gyártják is. A rugóház teljesen felhúzva 65 órányi járáshoz tárol elegendő energiát. Manufaktúra kaliberekhez méltóan a szerkezetet szépen és gazdagon díszítették, ahol a körkörös genfi csíkozással is tudnak különlegeset mutatni.

Összesen három modellváltozat készül az órából, kettőt közülük vörösaranyból, egyet pedig fehérből alkottak meg. Mindegyik mérete 42,5 milliméter, és hátlapjuk zafír üvegbetétes, így az órát lecsatolva bármikor gyönyörködhetünk a szerkezet szépségében. A selyemfényű sötétkék illetve a szürke számlap a retrográd másodperc segédszámlapjánál gilosált, a hátlap peremén pedig az gyártás évét és az adott óra egyedi sorszámát olvashatjuk le.

ITT KAPHATÓ
Itt kaphatóak a Piaget órák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr921547518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása