Portfolio Light

Újabb Link modellek

2010. augusztus 10. 11:56 - swiss watch

A TAG Heuer Link kollekció gyökerei egészen 1987-ig, az S/el ("Sports and Elegance") órák bevezetéséig nyúlnak vissza. Tervezőjük ugyanaz, Eddie Schopfer, aki a 2000-es (mai nevén Aquaracer) kollekciót tervezte, munkássága pedig az 1980-as és korai 90-es években nagyban meghatározta a márka külsejét. Az S/el-t 1999-ben áttervezték, és "Link" névvel át is keresztelték. Mindössze négy évvel később, 2003-ban jelent meg a kollekció ma is ismert második generációja.

A férfi kollekció Link modelljei egyazon séma szerint készülnek: a tok szálcsiszolt rozsdamentes acél, hozzáillő fémszíjjal. Funkciók és így szerkezetek tekintetében egész bő a választék, kezdve a sajátoktól, az „S” és 36-os kalibertől, az ETA-n alapuló 16, 7 és 5-ös kaliberen át a különböző kvarcokig. A lünetták természetesen az adott szerkezet biztosította funkciókhoz igazodnak.

Annak ellenére, hogy a korunkban egy-egy termék életciklusa egyre rövidebb lesz, a második generációs Linkekben még van erő, amit mi sem bizonyít jobban, hogy idén is számos új modellel bővült, így például egy szokatlan, római számlapos kronográffal, egy GMT modellel, és egy limitált példányszámú darabbal.

Az új második időzónás Link modell a már más TAG Heuer óráról ismert Advanced GMT ötlet köré épül. A bevált, ETA 2993-2 automata szerkezeten alapuló 7-es kalibert egy ötletes megoldás révén egy mágneses elven működő lünetta egészíti ki. Alapvetően arról van szó, hogy a hat órában lévő ablakban megjelenített város neveket nem a koronával kell állítgatni, hanem elég a lünettát tekergetni. Persze előbb a városokat felsoroló gyűrűt, illetve a lünettát össze kell egyeztetni, ezt pedig a tíz órában lévő süllyesztett gombbal tehetjük meg. Ezzel az unalomig ismert GMT komplikációk egy egyszerű, de frissítően új megoldással bővülnek, amelyekkel egy ideig más modelleken aligha találkozunk.

Az TAG Heuer Link Calibre 7 Advanced GMT-vel kapcsolatban megemlítendő még a számlap mintázata. Itt is megjelent a márka azon filozófiája, hogy a kollekción belül az egyes modellek számlapjainak megjelenése különbözzön egymástól. E modell esetében ez a számlap külső felén lévő koncentrikus körökből álló mintát takar, megtörve a központi rész homogén, sima, fekete felületét.

A legújabb limitált példányszámú Link modellhez a golftehetség Tiger Woods adta a nevét, aki 2003 óta egyben a kollekció reklámarca is. A fekete számlapon feltűnő rózsaszínnel írták fel az óra nevét, ahogy mindig is tették a Woods-hoz köthető limitált példányszámú modellek esetében. A márkának a fent említett számlapokkal kapcsolatos elképzeléseinek megfelelően a mintázat itt függőleges, és az egész számlapot átfogja. Ebből emelkedik ki 12 órában a nagy, osztott dátumablak. Funkció hiány a lünetta lényegesen keskenyebb lett, ami révén ez az óra nagyobbnak tűnik az előbbi Advanced GMT-nél, de átmérőjük ugyanúgy 42 milliméter. Megemlítendő még a számlap szerelt logója, ami mindenképpen kívánatosabb, mint a csak nyomtatott változat.

A kvarc szerkezettel szerelt 2010-es Tiger Woods Link karóra ugyan limitált példányszámban készül, ám a határ meghúzásánál meglehetősen vastagon fogott az a toll: kereken 6000 példány készül, ami limitált példányszámú modellek esetében meglehetősen soknak tekinthető.

A TAG Heuertől egy meglehetősen furcsa döntés szülhette a Link kronográf római számokkal ellátott változatát. Egyrészt ezeket a számokat inkább konzervatívabb órákon használják, ami a TAG Heuer hirdetett avantgárd szellemiségével nehezen egyeztethető össze, másrészt egy kronográfon a segédszámlapok miatt meglehetősen szűkös a hely, római számoknak pedig éppen helyre lenne szükségük. Ugyanakkor ha már a TAG Heuer római számokkal ellátott órát akart alkotni, akkor annak valóban a Link kollekcióban van a helye, elvégre (nem számolva az arany változatokat) talán ez az a kollekció, ami leginkább illik öltönyhöz. Biztosra menvén, ebből a szintén limitált példányszámú modellből csak 700 darab készül.

Mindegyik új Link modell természetesen a kollekcióra jellemző fémszíjjal érkezik, amelynek szemei nem a megszokott négyzetes, illetve téglalapalakúak, hanem "S" betűt mintáznak. Az ilyen elemekből álló fémszíjat a TAG Heuer szerint kényelmesebb viselni - ez persze szubjektív tényező. Tény azonban, hogy a Link kollekció darabjai azon kevés órák közé tartoznak, amelyeket már szíjukról is fel lehet ismerni. Így nem véletlenül kapta a kollekció éppen a fémszíj szemeiről a nevét.

ITT KAPHATÓAK TAG Heuer órák BUDAPESTEN
Itt kaphatóak TAG Heuer órák Budapesten

TAG Heuer órák hivatalos honlapja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr962212031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása