Portfolio Light

Omega az űrből

2010. augusztus 10. 11:57 - swiss watch

Nem ma történt ugyan, de jelentős történelmi esemény volt az Apollo és a Szojuz űrhajók földkörüli pályán való csatlakozása 1975-ben. Nyilván nem meglepő, hogy az amerikai űrhajósok csuklójukon az Omega egy Speedmaster kronográfját viselték, hiszen az összes Apollo küldetésen ez az óra jutott szerephez, de a Gemini programban is bemutatkozott és a mai napig kedvelt az űrsikló hajózói között. A szovjet űrhajósok általában értelemszerűen a saját ipar termékeit viselték, amely a gyakorlatban a számtalan Sturmovik modell egy változatát jelenti. Az Apollo-Szojuz küldetés során azonban a szovjet űrhajósok is Speedmasterrel a csuklójukon emelkedtek a csillagokhoz.

A két versengő szuperhatalom a hetvenes években szívélyesebb viszonyt ápolt egymással, amely előfeltétele volt a küldetés végrehajtásának. A két űrhajót összekötő zsilipkamrában történő kézfogás képe bejárta a világsajtót és a két Omega is többé-kevésbé felismerhető volt rajtuk. Ennek a kézfogásnak állítanak emléket az OMEGA Speedmaster Professional Apollo-Soyuz "35th Anniversary" kronográffal. Ahogy ez lenni szokott, ezek limitált példányszámban készülnek, az esemény évére emlékezve szám szerint 1975 egyedi darabról van szó.

Az egyedi jelzőt ezek a limitált példányszámú modellek számlapjuknak köszönhetik. Ezeket meteoritokból alkották meg, azaz olyan meteorokból, amelyek nem égtek el teljesen a Föld légkörében. A belépés, illetve a becsapódás során keletkező rendkívül magas hőmérsékleteknek köszönhetően magában a meteoritban szabálytalan minták alakulnak, amelyek a számlapokon köszönnek vissza. Mivel a számlap egészen ebből az anyagból készül (nem csak a külső felülete, mint például a Rolexnél), és mivel a kivágott részek szükségszerűen nem egyezhetnek meg, így valóban 1975 egyedi darabról van szó. Persze a világűr munkáját Svájcban nem találták kielégítőnek, így a meteorit eredeti színét a segédszámlapokon láthatjuk, a számlap zömének sötét színét oxidációval alakították ki.

Az óra hátlapja is megemlékezik az eseményről, ahol az aktuális példányszámot is feltüntették. Ettől eltekintve azonban semmilyen más szempontból nem különbözik az Omega Speedmaster Professionaltől. Méretben, vízállóságban is megegyeznek, és ugyanaz a szerkezet, az 1861-es kézi felhúzású kaliber található benne, mint 35 évvel ezelőtt is. Egy igazán különleges limitált példányszámú modellt alkotott az Omega, amelynél valódi egyedisége miatt szinte biztos, hogy az óra nem csak megtartja értékét, hanem valószínűleg növeli is.

ITT KAPHATÓAK Omega órák BUDAPESTEN
ITT KAPHATÓAK Omega órák BUDAPESTEN

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr902212034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása