Portfolio Light

Állóórát a csuklóra

2010. augusztus 02. 16:55 - swiss watch

Az Erwin Sattler nevet a karóra márkákban járatosaknak nem feltétlenül hangzik ismerősnek. Ezzel nincs is baj, elvégre a müncheni márka álló- és faliórákkal tette le névjegyét. A karórák világába egy regulátorral látogatnak, amelyet egy óraforgatóval egybeépített, szintén regulátor elrendezésű, különleges megjelenésű eszköz kísér. Így hárman együtt emlékeznek meg egyben a márka ötvenéves fennállásáról.

A Trilogie egyik eleme a klasszikus megjelenésű Regulateur Classica Secunda karóra, amelynek az Erwin Sattler más termékeit elnézve, a számlapja ugyancsak ismerős lehet. A müncheniek egyik legsikeresebbnek tartott állóóráját, az 1985-ben bevezetett Classica Secunda-t kicsinyített, de hű másolata. Ez azt jelenti, hogy a fehér számlap nem valamilyen lakkréteget kapott, vagy esetleg porcelán lenne, hanem teljes egészében sterling ezüstből (92,5% tisztaságú) készült, méghozzá az összes kivitelen (három fajta arany és rozsdamentes acél). A számlapokon a XIX. századot idéző kékített mutatók járnak körbe.

Bár a tok 46 milliméter átmérőjű, és ezzel a klasszikus, regulátor elrendezésű órák között, amelyek rendszerint inkább a mai szemmel klasszikusnak számító 40-42 milliméter körül mozognak, kimondottan nagynak számít, ám még így is túl kicsi ahhoz, hogy az Erwin Sattler egyik saját szerkezetét használja. Segítségért a svájciakhoz, az ETA-hoz fordultak, a nyers szerkezetet tőlük szerzik be. Az ETA/Valjoux 7750-re esett a választás, amelyet azonban a felismerhetetlenségig módosítottak. Ebben két partner közreműködését vették igénybe: az egyik a Habring Watch Technology. Az ő munkájuk révén a 7750-es csak a kerekeit, a gátlómű alkatrészeit, illetve néhány hidat tarthatott meg, a kronográf funkciót pedig egy másikra, egyedi fejlesztésűre cserélték. A szerkezet féllengésszámából kiindulva a másodpercmutatónak negyedmásodperces léptékekben kellene járnia, ezen a regulátoron azonban ezek a lépések egy másodpercesek. Ezzel a komplikációval az Erwin Sattler megelőzte olyan regulátorok karórára való átültetéséről ismertté vált Chronoswiss-t (Sauterelle), vagy a holland Grönefeld testvérek One Hertz modelljét. Egy állóórákban utazó vállalkozástól ez egyáltalán nem lebecsülendő teljesítmény.

ETA-7750 az alapja ennek a kalibernek

A másik partnert Jochen Benzingernek hívják, aki a szerkezet díszítéséért felelt. Ez a német iparművész századfordulós (XIX-XX.) gépeket és szerszámokat használ munkájához, és jóformán már csak ő tudja, hogyan kell ezekkel az eszközökkel művészi teljesítményt nyújtani, illetve hogyan kell őket karbantartani. Az általa díszített szerkezetek tagadhatatlanul a német óraipar legszebbjei, és a svájciaknak is bőven van mit tanulniuk tőle. Az ő keze alól kikerülő 7750-es kétségkívül az egyik legtetszetősebb. A teljesség kedvéért nevezzük meg a harmadik partnert is, a Frickert, ám ők "csak" a tokokat szállítják.

A Trilogie másik két eleme, az asztali óra, és az óraforgató viszont házon belülről jön. Ennek designja egy olyan alternatív világot idéz, amelyben a belsőégésű motorokat nem találták fel. Mintha az elmúlt egy évszázadban a gőzgépek folyamatos továbbfejlesztésének ideje lett volna. Erről árulkodnak a csupasz fogaskerekek, az analóg mérőműszer megjelenésű számlapok, és a különböző gombok. Az óraforgatónak természetesen energiaforrásra van szüksége, amelyet vagy egy konnektorhoz, de akár egy USB aljzathoz is csatlakoztathatunk. A szintén regulátor elrendezésű óra az Erwin Sattler kollekciójából származik, egész pontosan a Nautis-ról van szó. Mint látható, ez az óra nem sokkal nagyobb a karóránál.

Az óraforgató is a márka sajátja, a Rotalis termékcsaládhoz tartozik. Ez természetesen nem csak a Trilogie karóráját tudja fogadni, hanem bármely óra képes szinte teljesen hangtalanul kiszolgálni. Értelemszerűen az elektronika nagyrészt az óraforgatót szolgálja ki, de az egyébként teljesen mechanikus Nautis felhúzását is ellátja. Egy motor gondoskodik a Nautis rugójának felhúzásáról, ezenfelül az elektronikának semmilyen szerepe nincs a Nautis működésében. Az aktuális járástartalékot egy mutató jelzi ki, teljesen felhúzva pedig 15 napig biztosítja a rugó a Nautis energiaigényét.

A Trilogie méltó fellépéséről kristályüveg, nemesfémek (arany és platina), két gyémánt és makassar-ébenfa gondoskodik.

ITT KAPHATÓAK Erwin Sattler órák BUDAPESTEN
Itt kaphatóak Sinn órák

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr982193654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.09.30. 09:46:27

Tudom, hogy nem jó párhuzam, de az utolsó kép nekem olyan, mintha egy steampunk-light óradobozt látnék.
süti beállítások módosítása