Portfolio Light

Új Portugieser csúcsmodell

2010. július 28. 17:57 - swiss watch

Akik valamennyire járatosak az órák világában, biztosan ismerősen cseng az IWC Portugieser kollekciója, amely idén egy új csúcsmodellt kapott. Az eredetileg a harmincas években portugál kereskedők kérésére alkotott kollekciót 1993-ban támasztották fel, és azóta az Ingenieurrel együtt a márka egyik legismertebbje. Az új Portugieser Grande Complication is sikeresen megtartotta mindazokat a vonásokat, amelyek elődjeit elismertté tették: kifejezetten elegáns, kellően nagy és ugyancsak határozott.

A Grande Complication megnevezés talán egy kicsit fennhéjázónak tűnik, az ipar ismerőit azonban nem marketing okok vezették, amikor ezt a megnevezést megalkották. Ahhoz, hogy bármely óra méltón viselhesse a "Grande" jelzőt nemcsak számos komplikációval kell rendelkeznie, hanem rengeteg egyéb követelménynek, köztük esztétikaiaknak is meg kell felelnie. Részben ezeknek a kötöttségeknek köszönhető, hogy eleve a klasszikusabb vonalvezetésű Portugieserre esett a választás, szemben például a már említett Ingenieurrel, azonban ez nem jelenti azt, hogy az óra megjelenésén a modernebb elképzelések ne jutottak volna szóhoz. A számlap kivételes letisztultsága például egy jó példa erre, amelynek leolvashatósága főleg ennyi komplikációt felvonultató modelleknél mindig problematikus szokott lenni. Az áttekinthetőség persze jórészt a 79091-es automata manufaktúra kalibernek köszönhető, amely 600-nál is több alkatrészből áll össze. Ennek tükrében még inkább elismerésre méltó az a teljesítmény, amelyet a számlap kialakításánál nyújtottak.

Ha pedig már megemlítettük a szerkezetet, érdemes egy kicsit vele is foglalkozni. Vegyük például azt a tényt, hogy automatával van dolgunk. Ezzel a 79091-es kilóg a sorból, hiszen a kategóriába tartozó modellek szinte mind kézi felhúzásúak. Így tulajdonosuknak rendszeres időközönként foglalkozniuk kell vele, így az óra nem csak az idő leolvasásának pillanatára kapja meg a tekintet figyelmét, hanem jóval hosszabb ideig. Ilyenkor van esélye az adott darabnak arra, hogy megnyugtassa viselője lelkiismeretét, és igazolja a reá költött hatalmas összeg jogosultságát. Úgy tűnik erre a rafinált fogásra a Portugiesernek nincs szüksége, ami persze nem jelenti azt, hogy nem időzne el rajta a tulajdonosának tekintete. Szintén ritkaságszámba megy a 79091-es egy másik tulajdonsága: a kategória órái között kevés az olyan órák száma, amelynek összes funkcióját egy félig-meddig laikus is szinte azonnal át tudja tekinteni - nem kell ehhez hosszú percekig a leírást tanulmányozni. Pedig a Grande Complication nevet nem érdemtelenül kapta az óra. A komplikációk között megtaláljuk az ismert 12 órás kronográfot, illetve a holdfázis indikációt, az inkább ritkábban látható öröknaptárt és a viszonylag kuriózumnak tekinthető percismétlőt. Mindezeket nyolc órában egészíti ki az évet kijelző ablak. Az öröknaptár 2100-ig nem igényel beavatkozást, a hozzá kapcsolt holdfázis pedig csak 122 év alatt gyűjt össze egy napnyi eltérést. Ezt a szűk, illetve bő egy évszázadot megfelelő gondoskodás mellett az óra könnyen megéri, viselőjéről ezt valószínűleg már nem lehet elmondani.

A számlapon összesen 11 különböző információ jelenik meg, és ezeket mind gyorsan, ösztönösen, problémamentesen lehet leolvasni. A pontos időt hallható módon a percismétlő is elmondja feltéve, ha a tok bal oldalán lévő karocskát lefele elcsúsztatjuk. Az ezüstözött számlap megalkotásakor is igyekeztek maradandó élményt nyújtani. A szélességi és hosszúsági köröknek köszönhetően a számlap térhatásúvá válik, amit sajnos a képek nehezebben tudnak visszaadni. Ebbe a térbe ültették az összesen négy darab, kétszintes segédszámlapot, amelyek közül három egyszerre két funkciót is kiszolgál. A holdfázissal a percösszegző osztozik 12 órában, kilenc órában a kismásodperc és a napok közösködnek, hat órában pedig a hónapok és az óraösszegző van társbérletben. A magány luxusát egyedül a dátum engedheti meg magának három órában. A segédszámlapok kényelmes elrendezéséhez nagy segítséget nyújtott a 45 milliméter átmérőjű tok helykínálata, amely 16,5 milliméteres magasságával a funkciókat, illetve a 3 bar vízállóságot figyelembe véve vastagnak egyáltalán nem nevezhető.

A tokhoz természetesen barna szíj jár, értelemszerűen alligátorbőrből, és a tok anyagához hasonlóan a pillangózár is 18 karátos vörösarany. Az IWC Portugieser Grande Complication modern vonalai éppen csak annyira avatkoznak be az óra formavilágába, hogy az ne tűnjön ideje múltnak, elvégre a potenciális vásárlók érett férfiak. Ez a közönség pedig már megtanulta, hogy ha már komoly összegeket áldoznak egy órára, akkor nem a modern trendek azok, amelyek érték- és időtállónak bizonyulnak.

ITT KAPHATÓAK IWC ÓRÁK BUDAPESTEN
Itt kaphatóak a IWC órák

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr592182992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása