Portfolio Light

Kronográffal bővül az Aquaracer 500M

2010. július 26. 07:54 - swiss watch

A TAG Heuer és a motorsport neve jóformán szétválaszthatatlanul összeforrt, de a svájci márka más területeken is szerzett érdemeket. Ilyen például a vízisport, azon belül is a vitorlázás, de még inkább a búvárkodás. A márkának a vízhez, a tengerhez való kapcsolata talán egy kicsivel idősebb is, mint a gépkocsik iránti szenvedélye, és ennek legújabb bizonyítéka a TAG Heuer Aquaracer 500M Automatic Chronograph.

Röviden átfutva a márkának a tenger habjai ihlette újításait mindenféleképpen megemlítendő az 1895-ben szabadalmaztatott vízhatlan tok, az 1939-es első vízálló kronográf, az 1942-es regatták időmérési igényeit kiszolgáló Yachting stopperóra. A Solunar 1949-ből volt a világ első karórája, amely jelezte az árapályt, az egy évvel későbbi Mareograph-Seafarer pedig az első regatta kronográf, amelyről az árapály jelenség is követhető volt. A hajók műszerfalába építhető vízálló órát, a Naviát 1968-ban mutatták be, a regattákhoz használható visszaszámláló funkcióval ellátott Skipper kronográffal együtt. Ez utóbbinak hat évvel később jelent meg az automata változata.

Az Aquaracer 500M Automatic Chronograph közvetlen elődjeként az 1982-ben piacra dobott 2000-es sorozat tekinthető, amelyet maga Jack Heuer, jelenleg a TAG Heuer tiszteletbeli elnöke tervezett. A búvárórák híres TAG Heuer jellemzői először ezeken a modelleken jelentek meg, úgymint a tükröződésmentesített domború zafírüveg, a vízhatlanságot biztosító, kettős tömítésű csavarzáras korona, a legalább 300 méteres mélységig garantált vízállóság, a lumineszcens mutatók, illetve markerek a lünettán, az egy irányba forgatható lünetta és a nyomógombokkal nyitható zsanérzár. Ezek a jellemzők az évek során az óraiparban, ebben a kategóriában alapkövetelménnyé váltak. Rövid közjátékként megemlítendő még a 2002-es Aquagraph, amellyel már 500 méterig lehetett merülni. A 2000-es sorozatot 2003-ban alaposan áttervezték így született meg az Aquaracer kollekció, tavaly pedig a luxus búváróra szegmens egyik igazán karizmatikus kollekciója, az Aquaracer 500M. Ez a kollekció jelenleg a márka legkedveltebbjeinek egyike.

Az Auqaracer 500M Automatic Chronograph a kollekciója első kornográfja, és társaitól megörökölte a legfontosabb jegyeket: 44 milliméteres átmérőjével kellően robusztus, erős a funkcionalista jellege, leolvashatóságára panasz nem lehet, és víz alatt, kesztyűben is könnyen kezelhető.

Persze ügyeltek a kellően kifinomult és modern megjelenésre is. A tok felületei így például szálcsiszolt és polírozott finist kaptak, vagy egyszerűen csak feketét „viselnek”, a szálcsiszolt lünettáról nem hiányoznak a kellemes tapintású kaucsukba ágyazott csavarok és kiemelkedő számjegyek. Az 500 méteres vízállóság elengedhetetlen velejárója a héliumszelep, amely tíz órában kapott helyet. Ez automatikusan lép működésbe, hogy kiegyenlítse a tokon belül és azon kívül uralkodó nyomást.

A három segédszámlapot a függőleges vonalak tagolta fekete számlapon ismerős módon helyezték el: az óraösszegző hat órába, a percösszegző 12 órába, a kismásodperc pedig 9 órába került. A harmonikus elrendezésért a három órába helyezett dátumablak és a szintén ott található Aquaracer 500M felirat felel. Ebbe segít be a zafírüvegen a dátumablak fölé helyezett nagyító is. Ha esetleg nem ugrana be, a számlap ilyen módon való kialakítása arra utal, hogy az órában a TAG Heuer Calibre 16 dolgozik, ami a jól ismert és bevált Valjoux 7750 enyhén módosított változata.

Szíjak tekintetében a választék a többi Aquaracer 500M modellről ismert: dönthetünk a zsanérzáras, TAG Heuer logós, négyzethálós kaucsukszíj mellett, de kínálja magát a három soros, középső részén polírozott, szélein szálcsiszolt fémszíj is. A TAG Heuer Auqaracer 500M Automatic Chronograph 2010 utolsó negyedévében kerül a butikokba, illetve a márkakereskedőkhöz.

ITT KAPHATÓAK TAG Heuer órák BUDAPESTEN
Itt kaphatóak TAG Heuer órák Budapesten

TAG Heuer órák hivatalos honlapja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr562176409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása