Portfolio Light

Zöld Oris

2010. július 06. 20:02 - swiss watch

Számos óramárka ismertebb modelljeinek, vagy azoknak, amelyeket a figyelem középpontjába szeretnének állítani, limitált példányszámú változatával valamilyen társadalmi szervezetet támogatnak. Ez elmúlt években különösen kedvelt lett a környezetvédelmi tevékenységet folytató szervezetek támogatása, mint a Green Cross (TAG Heuer) vagy a Conservation International (Hamilton). Az Oris egy búvárórával segít az Australian Marine Conservation Society-n, amely a Nagy Korallzátony, (Great Barrier Reef) állapotának megőrzésén fáradozik. Az 1000 példányban készített Oris Great Barrier Reef Diver Limited Edition minden egyes eladott darabja után az Oris 50 frankot utal az ausztrál társaságnak.

Számos márka jótékonysági célokra szánt modelljei általában csak a számlapjukat, illetve a hátlapjukon szereplő feliratokat tekintve különböznek a kollekció többi darabjától. Az Oris általában veszi a fáradságot ahhoz, hogy ennél azért többet tegyen, így sok limitált modellje sokszor kifejezetten eltér a kiindulási alapnak számító kollekciótól. Józan ésszel gondolkodva a méretgazdaságosság miatt ez persze lényegesen nagyobb árat feltételezne. Az Oris Great Barrier Reef Diver Limited Edition esetében egy egészen egyszerű megoldással érték el azt, hogy az óra megjelenésében különbözzön az alapkollekciótól, ám mégse kelljen hatalmas összeget kérni a korlátozott példányszám miatt. A szerkezetet egész egyszerűen 180 fokkal elforgatva építették be. Ez persze nem egy nagy műszaki teljesítmény, de egy jó kompromisszum - ez az óra ugyanis egy szempillantás alatt azonosítható, hiszen a kollekció összes többi darabjának koronája és - a kronográfok kivételével - héliumszelepe is a tok jobb oldalán van.

Kötelező elemként a számlap is eltérő színekben pompázik. Ezek kiválasztásával bajlódni biztosan nem kellett, elég volt példát venni a korallzátonyról: a háttérül szolgáló, hullámmintázatú számlap a tenger kékjét utánozza, míg a narancssárga szerelt indexek a korallzátonyokat idézik. Ennek a két élénk színnek a kontrasztja legalább olyan erős, mint az alap kollekció fekete-fehér számlapja, és talán vidámabb, lezserebb is. Búváróra lumineszcens indexek és mutatók nélkül elképzelhetetlen, és ezekből nincs is hiány.

Az óra többi részlete a kollekció többi darabjáról már ismert. A 47 milliméteres rozsdamentes acél tok a csuklón érezteti jelenlétét, amin nem sokat segít a csak egy irányba forgatható búvárlünetta kerámia betétje sem. Ez utóbbi azonban karcolódni nem fog, ahogy a számlapot fedő zafír sem. Bár egyre többször találkozni búvárórákon is üvegbetétes hátlappal, ilyen stílusú óráknál ez inkább idegenül hathat, elvégre nagyban csökkenti a tok vízhatlanságát. Mivel ez az Oris az alap kollekció többi darabjához hasonlóan 100 bar nyomásig, 1000 méteres mélységig vízálló, így a hátlapon zafírnak semmi keresnivalója, a felszabaduló hely pedig elég teret biztosít a támogatott társaság logójának elhelyezéséhez.

A szerkezet az Oris 643 kalibere, amely az ETA 2836-2-en alapszik. A különbség a másodperc kijelzésének módja: az ETA-nak központi a másodpercmutatója, míg az Oris kismásodpercessé alakította, és elhagyta a nap kijelzését. Bár nem látható, a márka védjegyének számító piros Oris rotor is a helyén van. Az órát felcsatolni a zsanérzáras kaucsuk szíjjal lehet, de igény esetén fémszíjjal is kérhető.

ITT KAPHATÓAK Oris ÓRÁK BUDAPESTEN
Itt kaphatóak a Oris órák

Oris hivatalos honlapja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr442134075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása