Portfolio Light

Az idei év Oris Williams F1-e

2010. június 23. 14:34 - swiss watch

Kevés olyan óramárka van a piacon, amely olyan kitartóan támogat egy Formula 1 istállót, mint az Oris. Elvégre hét éve támogatják már a Williams csapatot. Ahogy az pedig az óraiparban szokás, illik megemlékezni az újabb és újabb évekről. A feladat persze nem egyszerű, hiszen évről évre egy erősen behatárolt témakörből kell egy új órát alkotni. Az évek alatt egy egész kollekció állt össze, amelyben ráadásul igen magas a fluktuáció az évente történő bővülés miatt.

A gyakori bővítés azzal is jár, hogy a korábbi modellek elveszítik aktualitásukat, így más modellekhez képest az Oris Willimas F1 órái kis sorozatban készülnek, azaz akár limitált példányszámúaknak is tekinthetőek. Persze az ezzel járó formai követelmények - sorszám, tanúsítvány - hiányoznak, azaz szigorúan szemlélve nem nevezhetőek annak. Mivel egy új óra kifejlesztése éveket vehet igénybe, de akkor is hosszabb időt vesz igénybe, ha már meglévő elemekből "dobnak össze" egyet, belátható, hogy nem lehet minden évben teljesen új modellel megjelenni. Előre tervezni is nehéz, hiszen a csapattal való szerződést évente kell megújítani, ez az időtartam az óraiparban pedig túl kevés. Az Oris egy független márka, azaz egy luxuskonszern sem áll mögötte, pénzügyi lehetőségeivel így megfontoltan kell gazdálkodnia.

A fentiek tükrében így érthető, hogy az idei év Williams F1 órája miért is emlékeztet annyira a két évvel ezelőttire. A különbség tulajdonképpen csak annyi, hogy a tok vákuumplazma eljárással fekete bevonatot kapott, és a tok oldala egy jellegzetes kék gyűrűt. Az, hogy ez utóbbi megoldás javított vagy rontott-e az óra összképén a vásárlónak kell majd eldönteni. Két dolog azonban biztos: az amúgy is sportos, dinamizmust sugárzó órának e jellemzőit ez a gyűrű még jobban hangsúlyozza. Ez ugyanakkor az elegancia rovására megy. Míg a korábbi modelleket akár elegáns környezetben, öltönyt viselve is hordhattuk, ez valószínűleg ezzel a modellel nem fog menni.

A 2010-es Oris Williams F1 szerencsére azonban az elődje összes jó tulajdonságát megörökölte. Mindenféleképpen kiemelendő az eredeti tervezésű számlap. Az áttört indexek az óra kiemelkedő jellegzetességeinek egyike. Egy kis fantáziával nem nehéz a számlap világosabb részét könnyűfém felninek elképzelni, és azzal, hogy láthatóvá vált a dátumgyűrű, de a szerkezet többi részét gondosan eltakarták, a felnik mögött lévő féktárcsák megjelenítése is megoldott. Ha pedig nagyon elrugaszkodunk, a dátumablakot fékpofának is nézhetjük. A számlap ilyen módon való kialakítása valóban méltó egy olyan márkához, amely be akar törni a motorsport világába. Persze minden jóban van valami rossz is, így egy apróságra itt is felfigyelhetünk: a számlap felöl is láthatóvá válik a tok és a szerkezet méretei közötti különbség. Utóbbi gyakorlatilag a fémes és a fekete felület találkozásánál ér véget, egyértelművé téve, hogy a szerkezet nem tölti ki a tokot. Persze ez kizárólag esztétikai szempont, és világos, hogy napjaink nagyméretű tokjait az ETA húzó kaliberei, mint az ebben a modellben is lévő automata 2836-2-es nem tudja kitölteni.

Az óra tokjának formáján nem változtattak, fekete színével eltávolodik az acél képviselte eleganciától, és közelebb kerül a Formula 1 műszaki és teljesítmény orientált világához. A fekete ruhát a vákuumplazma eljárással felvitt titánoxid bevonat jelenti, megnövelve a tok felületének keménységét. Ez a modell is megkapta az Oris mozgó füleit, amely révén az óra jobban fekszik fel a csuklóra, mind a merev fülűek. Ezek az Oris fülek ráadásul a tokjához képest majdnem derékszögben is képesek elhajlani, így vékonyabb csuklóval rendelkezőkön sem fog a 44 milliméteres tok túl hatalmasnak tűnni.

Az Oris Williams F1 Team Day Date 2010 nyilvánvalóan a motorsporthoz kötődik, így az is nyilvánvaló, hogy bőrszíjról szó sem lehet. Leginkább a kaucsuk az, ami jól áll hozzá. Kellően gondosan bánva a szíjjal ennek élettartama akár napi viselet mellett is könnyen megközelítheti az egy évtizedet. Mindezt úgy, hogy esztétikai szempontból nem lesz kifogásolható. Megnyúlni sem fog, de állagát tekintve szinte biztosan puhábbá válik. Zárként az Oris jelezett, a tok színéhez igazított zsanérzár szolgál.

ITT KAPHATÓAK Oris ÓRÁK BUDAPESTEN
Itt kaphatóak a Oris órák

Oris hivatalos honlapja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr182103922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása