Portfolio Light

Hatalmas katonai Oris búváróra

2010. május 11. 14:18 - swiss watch

Az Oris Col Moschin Limited Edition óra járástartalékának zöld, fehér és piros színei sajnos nem magyar vonatkozásra utalnak, hanem az olasz fegyveres erők elitalakulatának, a Col Moschin tiszteletére kerültek oda. A búvárórát limitált példányszámban az ő tiszteletükre készítették, elvégre az olaszoknak ez a legelismertebb különleges alakulatuk. Mint ilyen nem csak a tengerben, hanem a levegőben is helyt kell állniuk, és 9. ejtőernyős ezredként is ismertek. Mint a limitált példányszámú modellek legtöbbje, így ez az óra is más Oris daraboktól kölcsönzi külsejét, van azonban néhány olyan vonása, ami egyedivé teszi.

A tok a maga 49 milliméteres átmérőjével hatalmas, azonban az ugyancsak szélesre sikeredett lünettának köszönhetően kisebbnek hat. A "csaláshoz" a túlnyomórészt titánból megformált tok viszonylag könnyű súlya is hozzájárul. A lünettáról, amelynek egy része volfrám, érdemes megemlíteni, hogy ugyanazzal a biztonsági zárral látták el, mint az Oris Pro Divert. Ennek feladata a lünetta véletlen elmozdulásának megakadályozása, mozgatni pedig úgy lehet, ha az ergonomikusan kialakított vájatok alá helyezve ujjainkat a lünettát enyhén megemeljük, és így kiemelve forgatjuk. Az elmozdulás problematikájára ez egy kifejezetten elegáns megoldás, más márkák rendszerint különböző karocskákkal próbálkoznak, ha egyáltalán figyelmet szentelnek ennek. A katonai vonalra emlékeztet a koronavédő a toktól eltérő acélszürke színével. Ahogy az egy 1000 méterig vízálló búvárórától elvárható, a tok automatikus héliumszelepet is kapott, elvégre a nagy magasságból ejtőernyős ugrás és közvetlenül vízre érkezés is beletartozik a Col Moschin feladatai közé. A tok kialakításával a modern katonai vonal mellett egyértelműen a tartósságot is hangsúlyozzák. Ha a tokon nincs is helye finomkodásnak, a számlapra azért jutott: ugyanazt a hullámmintát találjuk, mint az Oris Pro Diveren.

A számlapot vastag, tükröződésmentesített zafírüveg fedi, hiszen nem csak a toknak, hanem üvegnek is ki kell állnia a megpróbáltatásokat. A számlapon visszaköszön az Oris Diver által megalapozott és a Pro Diveren tökéletesre csiszolt design. Az indexek nagyok, de nem drabálisak, így már csak a méret miatt is egyszerű a leolvasás. Erősen lumineszcens festék sem hiányozhat, sem a mutatókról, sem az indexekről, ezt a funkciót a SuperLumiNova kiválóan ellátja. A számlapon az óra, perc és másodpercen kívül további három funkció, köztük egy figyelemre méltó is, helyet kapott. A dátumablak az egyik szokott helyén, három órában ül, szintén nincs semmi különleges a járástartalék kijelzésében. Ritkaságszámba megy azonban a rugóház nyomatékának kijelzése, ami általában inkább a prémium kategóriában szokott előfordulni. A járástartalék segédszámlapjának alján, "Force" felirat alatt olvashatjuk le az aktuális állapotot. Mint ismert a rugó nyomatékától is függ az óra pontossága. Általánosságban fogalmazva a cél az, hogy a rugóház mindig konstans nyomatékot adjon, azaz lehetőség szerint soha ne legyen teljesen felhúzva, hanem valahol középtájon mozogjon. Gyakorlati haszna lényegesen kevesebb, mint a járástartaléké, ettől függetlenül azonban kellemes meglepetés főleg ebben a kategóriában. A komplikációkat kedvelőknek pedig valószínűleg a szívüket is megdobogtatja. Ezeket a komplikációkat az ETA 2897-esen alapuló Oris kaliber szolgálja ki.

A nagy vízállóság elérése érdekében a hátalp tömör, amelyre a Col Moschin jelképét gravírozták. Az 1000 darabra limitált Oris Col Moschin Limited Edition még a szíján is tartogat meglepetést. Értelemszerűen kaucsukszíjjal szállítják, de felárral fémszíjjal is kérhető. Kár lenne azonban lemondani a kaucsukról, mivel az Oris új zsanérzárja jár hozzá. Ez egyrészt annyit tesz, hogy a nyomógombos zsanérzár egész pontosan beállítható a viselője csuklójának átmérőjéhez, másrészt pedig a szíjat nem kell méretre vágni. Az, hogy a szíj hosszabik felének vége ne akadjon be sehova úgy oldották meg, hogy a rövidebbik alá helyezték, így a szíj kívülről szemlélve tulajdonképpen egy egészet alkot. Maga az óra nyár végén kerül az üzletekbe.

ITT KAPHATÓAK Oris ÓRÁK BUDAPESTEN
Itt kaphatóak a Oris órák

Oris hivatalos honlapja

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr341992447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása