Portfolio Light

Formabontó tourbillon

2010. május 03. 08:52 - swiss watch

Azt, hogy a tourbillont a számlap áttörésével láthatóvá teszik manapság általánosnak tekinthető, ahogy az is, hogy a ketrec helye hat órában van. Az előbbivel szakítani nem érdemes, hiszen nem csak a látvány szemet gyönyörködtető, hanem marketing szempontból sem utolsó, ha a vevő látja, miért is kell súlyos összegeket áldoznia egy ilyen komplikációval rendelkező órára. Az utóbbin változtatni azonban megér egy próbát, és ez az, amivel az Omega a Skeleton Central Tourbillon Co-Axial Platinum Limited Editionnel kísérletezik.

Ahogy a névből is kiderül, limitált példányszámú modellel van dolgunk. Ennek tagadhatatlan hátránya többek között az árcédulán is megmutatkozik, előnye azonban, hogy a kézi munka aránya rendkívül magas, ezzel pedig az óra egyedisége garantált. Ez szó szerint értendő, ugyan is a 18 példány mindegyikét egy-egy mester készíti el. A munka a csontvázasítással kezdődik, azaz a lemezeket és hidakat ahol csak lehet áttörik, az éleket pedig anglírozzák. Ennek megfelelően egyik szerkezet sem tökéletes mása egy másikénak. Az óra elkészítése megközelítőleg 540 munkaórát vesz igénybe, és mivel csak egyetlen egy mester dolgozik rajta, így ez három hónapnál is több idő jelent. Mivel a galvanizálást nem maguk az órásmesterek végzik, ezért minden egyes alkatrészt a monogramjukkal jelölik meg, hogy azok újra hozzájuk kerüljenek vissza. A karbantartást kizárólag az Omega svájci központjában végzik, így a monogramok alapján az óra ugyanahhoz az órához kerül vissza, aki megalkotta.

Az óra különlegessége a tourbillon központi elhelyezése, amely megoldás világelső. Ez értelemszerűen azt jelenti, hogy itt az óra- és percmutatónak nem jutott hely, más megoldás után kellett nézni. Ha nem is eredeti, de mindenféleképpen ritkaságszámba menő a megvalósítás: a perc- és óramutatót két zafír korongra gőzölték fel, amelyeket a számlap peremén lévő kerékmű mozgat. A két mutató így jóformán szabadon lebeg a térben. Háttérül a fekete csontvázasított szerkezet szolgál, amelynek felületeit sugárminta díszíti.

Jóval egyszerűbb kaliberekben is a koaxiális gátszerkezet dolgozik, így ez természetesen nem hiányozhat a 320 alkatrészből összeállított Omega Skeleton Central Tourbillon Co-Axial Platinum Limited Editionnél sem. Ennek megfelelően természetesen nem csak hozza kronométer értékeket, hanem tanúsítvánnyal is rendelkezik. A mindössze 18 példányban készülő, az arany csillogásánál kevésbé hivalkodóbb, de egyértelműen nagyobb presztízsű platina tokot alligátorbőr szíj és zsanérzár egészíti ki.

ITT KAPHATÓAK Omega órák BUDAPESTEN
ITT KAPHATÓAK Omega órák BUDAPESTEN

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr71970394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása