Portfolio Light

Sportosan klasszikus Baume et Mercier

2010. április 26. 19:18 - swiss watch

Órákat sok szempont mentén lehet csoportosítani. Így például vannak olyanok, amelyek egyből átütő sikert aratnak, míg másoknak idő kell, hogy beérjenek. A Baume & Mercier Classima Executives Magnum XXL valószínűleg az utóbbiba fog tartozni. Sokkal inkább tekinthető ugyanis stílusos kiegészítőnek, mint egyedi, önálló darabnak. Sportosan klasszikus óraként nem az a tipikusan izzadságszagú sportóra, hanem valahol a dinamizmus és elegancia határán egyensúlyoz.

Ugyanakkor két olyan jellemzővel is ellátták, amellyel kevés más óránál találkozhatunk: az egyik ilyen a kronográfnak koronavédőként is szolgáló nyomógombjai, illetve a hátlap háromszög alakú zafír üvegbetétje, amely révén így a szerkezet is láthatóvá válik. A tok oldalán a fekete kaucsukszíj mintázata köszön vissza. Maga a tok két változatban, és ettől függőn más-más számlappal készül: a vákuum plazmás eljárással feketített tok számlapján a kronográf csak percösszegzőt kapott, míg a polírozott, illetve selyemfényű tok a percösszegzőn kívül 12 órásat is kapott.

Nem lehet nem észrevenni a két változaton a hangsúlyok közötti különbéget. Míg a feketített egyértelműen a sportosabb irányba megy el, ahol a harmincperces időtartamok mérése bőven elegendő, addig a polírozottnál inkább az eleganciát tolták előtérbe. A Baume & Mercier-nél az XXL kereken 44 millimétert jelent, és ezzel a márkánál valóban a nagyobb darabok közé tartozik. A számlapok felépítésükben az egy, illetve két kronográf összegző miatt különböznek, megjelenésük azonban nem tér el egymástól: fekete alapon csillognak a szerelt, ródiummal bevont rodinált óraindexek és mutatók. Előbbiek a peremhez közelebbi végükön csak leheletnyi SuperLumiNovát kaptak, ellentétben a mutatóknál, ahol nem takarékoskodtak. Sőt, még a kismásodperc és az összegzők mutatóinak is kijutott belőle. Egyedül a kronográf központi másodpercmutatója e tekintetben "járt pórul". Ezzel pedig jóformán a kronográf sötétben való leolvashatósága hiúsult meg. 
 
Az óra sikerének kulcsa egyértelműen megjelenésében keresendő. Míg izgalmasnak és kalandokra csalogatónak aligha nevezhető, addig a konformista, de egyben szuverén jelzők sokkal inkább jellemzőek rá. Éppen ezért az idő próbáját is ki fogja állni, és valószínűleg még évtizedek múltán sem fog ódivatúnak tűnni.

Ennek megfelelően a vastag rozsdamentes acél tok és a 200 méteres vízállóság a hosszú időszak alatt jelentkező megpróbáltatásokat ki fogja állni, de sziklát mászni értelemszerűen nem ezzel az órával kell. Bár az összegzők száma különböző szerkezetet sejtet, mindkét órába ugyanaz a svájci kronográf szerkezet került, amelyet a Baume & Mercier genfi csíkokkal tetszetősebbé tett. A korona természetesen jelzett, és viseli a márka névjegyének tekinthető görög Fí betűt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr1001953546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása