Portfolio Light

Új lapos modell a Piaget-től

2010. január 12. 20:06 - swiss watch

A Piaget idén ünnepeli egyik híres kaliberének, a 12P-nek az ötvenedik évfordulóját, amelyet 1960-ban építettek be először. A kaliber akkoriban a világ leglaposabb automata kaliberének számított, és a most méltó utódjának szánt 1208P a maga 2,35 milliméteres magasságával szintén a jelenleg kapható leglaposabb.

 

Az új kaliber a Piaget egyik jellegzetes darabjának, az Altiplanonak reinkarnációjában fog bemutatkozni. Az újonnan tervezett, 43 milliméter átmérőjű tokban kap helyet, és így az egész óra mindössze 5,25 milliméter magas. Persze ennek megfelelően túl sok komplikációval nem kell számolni, az idő jelzésére azonban a két központi mutató és a kismásodperc tökéletesen elegendő.

 

 

A 12P kaliber 1960-ból...

...és utódja, a 1208P 2010-ből

A leglaposabb kaliberek történetét a Vacheron Constantinnal együtt írta a Piaget, így például a 2 milliméter magas, kézi felhúzású 9P-vel 1957-ben, illetve néhány évvel később a már említett, 2,3 magas automata 12P-vel. A múltban megszerzett tapasztalatokat természetesen a jelenben is kamatoztatják, így a 1208P mellett a manufaktúra szerkezetei között szerepel az 1998-ban kifejlesztett, 2,1 milliméter magas 430P, és a 2007-ben piacra dobott, 2,5 milliméteres 830P. Ahogy a márkatársánál is, úgy a Piaget-nél is léteznek komplikációkkal ellátott lapos kaliberek, mint például a 600P (3,5 milliméter - tourbillion), a 880P (5,65 milliméter - flyback kronográf, második időzóna) és a 855P (5,6 milliméter - öröknaptár, retrográd kijelzés és második időzóna). A leglaposabb automata kaliber, a 1208P tehát egy eleve gazdag kalibercsaládban látja meg napvilágot.

Az egykori Altiplano

Korunk Altiplanoja

Bár csak az alapfunkciókkal rendelkezik, műszaki szempontból mégsincs szégyenkezni valója a 1208P-nek. A csapágygolyók átmérője például mindössze 0,12 milliméter, azaz alig vastagabb, mint egy hajszál. A rotor elhelyezése is problémát okozott, hiszen természeténél fogva ennek nagynak és súlyosnak kell lennie. Ez pedig értelemszerűen jelentősen növeli egy kaliber magasságát. A mikrorotoros megoldás kiváló módja annak, hogy kellő inerciával bíró rotor húzza fel a házban a rugót, amely teljesen felhúzva 40 órás járástartalékot biztosít. A billegő 21.600 féllengést végez óránként. Mesteri alkotásról lévén szó, természetesen a kaliber méltó díszítéséről is gondoskodtak. Ez persze nem csak a megszokott genfi csíkozást és a kékített csavarokat jelenti, hanem az egyes kerekek váltakozó díszítését, a rotoron található Piaget címert és a billegő fölötti apró "P" betűt.

 

 

A meglehetősen nagy, 29,9 milliméter átmérőjű kalibert értelemszerűen egy nagyméretű, lapos órába építik. Az Altiplano kellő presztízzsel bírt ahhoz, hogy újjászületve keretbe foglalja az új 1208P kalibert. A tokot, az óraiparban szokatlan módon, a kaliber fejlesztésével párhuzamosan tervezték, így abban a kaliber szinte úgy foglal helyet, mintha ráöntötték volna. A végletekig letisztult, mégis elegáns többszintű számlap a keskeny lünettát is érvényesülni hagyja. A 43 milliméteres tokot 18 karátos vörös-, illetve fehéraranyból készítik, ugyanakkor a világos változatnál mintha jobban érvényesülnének a mindössze 5,25 milliméter magas tok kecses vonalai.

ITT KAPHATÓAK Piaget órák BUDAPESTEN
ITT KAPHATÓAK Piaget órák BUDAPESTEN

 

 

Automata és mindössze 5,25 milliméter magas

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr521667488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása