Portfolio Light

Egy új Timemaster a Chronoswiss-től

2010. június 03. 15:00 - swiss watch

A Chronoswiss az a márka, amelyet a nyolcvanas évek elején, a mechanikus óraipar válságának idejében alapítottak, és amely szilárdan a hagyományos, mechanikus szerkezetek alkalmazása mellett tette le a voksát. Szintén ez a müncheni márka volt az, amely az egykori órásműhelyek referenciaóráját, amelyhez minden, a műhelyben megfordult órát igazítottak, a regulátort, a karórák számlapjára költöztette. Ha valamit, úgy a hagyományokat tisztelik a Chronoswissnél, ez azonban nem jelenti azt, hogy a kollekció mereven konzervatív darabokból állna. Sőt!

Jó példa erre többek között a népszerű Timemaster kollekció legújabb darabja, a Timemaster Chronograph GMT, különösen a fehér számlapos változat. Ahogy a névből is kiderül, a kronográf funkciót egy második időzóna egészíti ki. Ez utóbbit a rikítóan narancssárga központi mutató segítségével olvashatjuk, amely egy nap alatt ír le egy teljes kört. Nem kell így a napszakkal bíbelődni, senkit sem fogunk akaratunkon kívül alkalmatlan időpontban zavarni, például hajnali ötkor délután öt helyett, és a szerkezet rugóházának sem kell egy külön funkciót, a napszak indikátort energiával ellátnia. A 24 órás skála nem foglal el helyet a számlapon, a lünettára költöztették, leváltva ezzel az eddigi Timemasterek recézett lünettáját. Az új lünetta így egy kicsit búvárórákra is emlékeztet, amely a Timemasterek sportos jellegéhez jól illik is.

A 44 milliméter átmérőjű és 16 milliméter magas tok megjelenésében nem hoz újat, amit ne is várjunk el tőle, elvégre a formája szinte már egybeforrt a Chronoswiss nevével. A rozsdamentes acél tok felületeit a sötét számlapos változat esetében polírozták, illetve szálcsiszolták, míg a világos amorf szerkezetű gyémántszerű szén bevonatot kapott. Az üveg zafír, belső felületén tükröződést gátló bevonattal. A menetes hátlap üvegbetétje is zafír és ide is jutott a tükröződésgátló bevonatból a szerkezet felöli oldalra. Ez ritkaságszámba megy. A kronográf nyomógombjait megszokott helyükön találjuk, és a Timemaster kollekció jellegzetes, nagyméretű koronája sem hiányzik. A vízállóság 100 méteres mélységig, 10 bar nyomásig garantált.

A funkciókat a C.751-es kaliber működteti, amely a márka által módosított ETA/Valjoux 7750-es kaliberen alapszik. A nap kijelzését elhagyták, cserébe kaptunk azonban egy 24 órás skálán járó második időzóna mutatót. Persze nem a Chronoswiss-szel lenne dolgunk, ha a módosítások csak műszaki jellegűek lennének. Kellő figyelmet fordítottak az esztétikai megjelenésre is. A díszítő elemek közül kiemelendő a csontvázasított rotor, amelyet arannyal vontak be és genfi csíkokat is kapott. Azonban az alap 7750-eshez képest négy órával, 42-ről 46-ra megnövelt járástartalék kizárólag a műszaki módosításoknak tudható be.

A szerkezet által hajtott mutatók mindegyike, még a kronográf másodpercmutatója is, leolvasható sötétben, így SuperLumiNova festéknek hála rossz fényviszonyok között sem veszít használhatóságából az óra. Az elrendezés a megszokott: központi óra-, perc, kronográf másodperc- és GMT mutató, hat és tizenkét órába helyezett óra- és percösszegző, és az összegzőktől a vizuális elkülönítés, és így a leolvashatóság megkönnyítése érdekében kisebb átmérőjű segédszámlapon járó kismásodperc. A dátumablak hat órában kapott helyet, hátterének színe pedig mindkét változat esetében illeszkedik a számlapéhoz.

A szinte az egész kollekcióra jellemző egységes tokkialakításnak köszönhetően (mégha a méretek különböznek is) a bőrszíjválaszték gazdag. Eredetileg azonban fekete, puhaságáról ismert nappabőr szíjjal szállítják az órát. Fémszíj csak a polírozott-szálcsiszolt változathoz illik, mivel a márka nem rendelkezik fekete fémszíjjal. A bőrszíjak esetében tüskezárral kell számolni, míg a fémszíj esetében értelemszerűen zsanérzárral.

ITT KAPHATÓAK Chronoswiss ÓRÁK BUDAPESTEN
Itt kaphatóak a Chronoswiss órák

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr772053621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása