Portfolio Light

Montblanc csillagos kronográf

2010. május 05. 13:28 - swiss watch

A Montblanc egyik legfiatalabb kollekcióját, a Star 4810-t, szigorúan a márka logója, a csillag köré szervezték, emellett azonban igyekeztek a lehető legkevesebbre szorítani a felesleges díszítéseket. Igaz ez a kronográf változatra is, amelynek tavaly bemutatott első változatához képest a mostanin számos apróbb, ám mégis jelentős hatású változtatást végeztek.

Ezen változtatások egyike a feketével szembeni világos számlap, amely nem hidegen csillogó ezüst indexeket, számokat, illetve mutatókat kapott, hanem ezeket mind vörösaranyból készítették el. Ezzel a rideg funkcionális hatású modellel szemben lelket és melegséget sikerült adni a kronográfnak úgy, hogy funkcionalitása nem sérült. A mellesleg egy kicsit retro hatású megjelenés a tok modern vonalait is ellensúlyozza. Ezt a hatást tagadhatatlanul leginkább az óraösszegző központjában lévő Montblanc logó, és a számlap többi részén ezt ismétlő gilosált minta kelti.

A 44 milliméter átmérőjű tok újat nem hoz, formáján egyértelműen felfedezhetőek az előd Star kollekció vonalai. Anyaga rozsdamentes acél, amely 3 bar nyomásig vízálló. A kronográf kezelésére szolgáló szögletes nyomógombokat a megszokott helyen kettő és négy órában találjuk, és a kollekció jellegzetes, nagyméretű koronája itt sem hiányzik. A modern megjelenésért felelős, szépen polírozott lünetta veszi körbe a harmonikus számlapot fedő domború zafírüveget.

A számlapot egyértelműen a függőleges tengelye mentén tervezték meg. Ezt hangsúlyozza a két, a központból a perem felé vastagodó összegző, amelyek a szíj vonalát kötik össze. Ennek megfelelően a kismásodperc kilenc órában nem illett bele a formatervbe, így szinte teljesen hangsúlytalan. Esztétikai szempontból egyedüli feladata a három órában lévő felirat kiegyensúlyozása. Az összegzők fölé magasodik a lumineszcens betétet kapott óra- és percmutató, illetve a piros fejű központi kronográf másodpercmutató a márka logójával ellensúlyként. A pontosabb leolvashatóság érdekében páratlan órákban egy-egy SuperLumiNova pötty is segít, azonban ez esetben inkább az esztétika vezérelte a tervezőket. Lényegesen jobban használható azonban a számlap peremén lévő negyedmásodperc osztású skála, így a mért időt egész pontosan olvashatjuk le.

Az órában a márka 4810/501 kalibere végzi munkáját, amely kevésbé meglepő módon az ETA/Valjoux már bizonyított 7750 kaliberén alapszik. Ennek megfelelően a negyedmásodperces skálázás valóban nem csak dísz, hiszen az óránkénti 28800 féllengés képes ezt kiszolgálni. Műszaki szempontból a kalibert alig módosították, csak a dátumgyűrűt cserélték nagyobbra, lemondva ezzel a hét napjainak megjelenítéséről. A díszítés terén azonban kitettek magukért, amit az üvegbetétes hátlapnak köszönhetően meg is csodálhatunk.

A Montblanc Star 4810 Chronograph Automatic időközben több változatban is elkészült, így kapható két vörösarany modell is, amelyekhez kronométertanúsítvány is jár. Az alligátorbőr szíjakhoz a tok anyagával egyező pillangózár jár, a sportosabbak azonban a fémszíj mellett is dönthetnek.

ITT KAPHATÓAK Montblanc órák BUDAPESTEN
ITT KAPHATÓAK Montblanc órák BUDAPESTEN

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://portfoliolight.blog.hu/api/trackback/id/tr801976384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása